Een invasie van meer dan 15.000 PEC Zwolle-fans die 1e paasdag richting Rotterdam gaan. Dat is de manier om de Zwolse ploeg mogelijk naar de eerste nationale bekerwinst ooit te helpen. Daarvoor moet de ploeg van trainer Ron Jans aanstaande zondag wel veruit de sterkste tegenstander dit seizoen in het bekertoernooi verslaan: Ajax. Is driemaal de bekerfinale halen scheepsrecht voor de blauw-witten?

Logischerwijs laat PEC Zwolle-trainer Ron Jans nog niet te veel los over de basisopstelling tegen Ajax. Grootste vraagstuk voor aanvang zal zijn: wie gaan het centrale duo achterin vormen in De Kuip? Worden het Broerse en Van Der Werff, Broerse en Lachman of toch Van Der Werff en Lachman? Ajax-trainer Frank de Boer heeft centraal achterin een minder zware keuze. Aanvoerder en oud-FC Zwolle-speler Moisander liet weten fit genoeg te zijn voor de bekerfinale. Hij zal samen met Veltman het centrale duo achterin vormen.

De historie
PEC Zwolle staat voor de derde maal in de historie in de bekerfinale. Voor het eerst stond PEC Zwolle in 1928 in de bekerfinale. Tegenstander Racing Club Heemstede (RCH) was destijds met 2-0 te sterk. In 1977 verloor PEC Zwolle van FC Twente in Nijmegen na verlenging met 3-0.

Ajax kent wat dat betreft een grotere historie in de beker. De Amsterdammers zijn met 18 bekerwinsten de recordhouders in Nederland. Feyenoord volgt met elfmaal op gepaste afstand. Ajax speelde al 23x een bekerfinale. De laatste door hen gespeelde bekerfinale werd door Ajax verloren. In 2011 verloor men na de verlenging van FC Twente (3-2).

De aanloop
Zelden kende een ploeg in aanloop naar de bekerfinale zo’n prettig programma als PEC Zwolle. Achtereenvolgens werden Fortuna Sittard (2-0), Wilhelmina’08 (4-0), Excelsior (1-4), JVC Cuijk (5-1) en in de halve finale NEC (2-1) verslagen. Dat zijn vier van de vijf wedstrijden thuis. Tegen een tweedeklasser, topklasser, twee Jupiler League-clubs en één Eredivisionist. Niemand maalt erom in Zwolle!

Ajax versloeg achtereenvolgens FC Volendam (4-2, nv), ASWH (4-1), IJsselmeervogels (0-3), Feyenoord (3-1) en AZ (0-1).

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis.

PEC Zwolle-Ajax, zondag 20 april aanvang 18.00u