PEC Zwolle- voorzitter Adriaan Visser kondigde het op twitter in de vooravond al aan; de komst van een buitenlandse spits de volgende dag. Dit biedt bij vele fans de reden om eens lekker te gissen wie de preses zou bedoelen met een buitenlandse spits. Kaapt PEC Zwolle Graziano Pelle voor de neus van Feyenoord weg? Aan het einde van de middag bleek dat de voorzitter wél gelijk heeft gekregen, het werd alleen geen Pelle. Technisch directeur Nijkamp en trainer Art Langeler waren deze middag op bezoek geweest bij de training van Werder Bremen. Beide kwamen met een missie naar Bremen: De Zweedse spits Denni Avdic (23) meenemen in de achterbak!

Denni Avdic is van Bosnische bloede, maar werd geboren in het Zweedse Huskvarna. Na bij het plaatselijk Huskvarna FF te hebben gespeeld, maakte Avdic op zijn vijftiende de overstap naar het Deense Brøndby. De Zweedse jeugdinternational speelt in Denemarken tot en met het tweede elftal van Brøndby. De stoere spits wilde dichter bij zijn familie wonen en ging in 2006 terug naar Zweden: Elfsborg, in de hoogste Zweedse divisie. Voor beide kanten werd het een goed en stabiel ‘huwelijk’. Met name aan in het vierde en laatste seizoen scoorde Avdic negentienmaal in 29 wedstrijden. Een seizoen voor dat ‘superseizoen’ was Avdic al éénmaal uitgenodigd voor de A-selectie van de Zweedse nationale ploeg. In een oefeninterland tegen Mexico (0-1 winst), deed Avdic 25 minuten mee.

Dat goede seizoen in 2010 en de vele optredens in de vertegenwoordigende jeugdelftallen van de nationale selectie begonnen op te vallen. Ook in Nederland. FC Groningen, SC Heerenveen en zelfs Ajax zouden toen interesse hebben gehad. De spits van 1,93 meter koos begin 2011 voor een drieënhalfjarig contract in Duitsland bij Werder Bremen. In het eerste seizoen speelde Avdic zeven keer mee, zonder te scoren. Afgelopen seizoen mocht de sterke aanvaller alleen optreden in het tweede elftal van de Bremer club.

En toen werd het 29 augustus 2012. Avdic traint mee met de eerste selectie van Werder Bremen. In de auto onderweg naar het trainingscomplex van de Bundesliga-club zitten PEC Zwolle-trainer Art Langeler en technisch directeur Gerard Nijkamp. Denni Avdic moet ongetwijfeld hebben geweten dat er mensen naar de training onderweg waren van PEC Zwolle. Men wilde hem spreken om hem naar Nederland te halen. De vraag is of Avdic Langeler en Nijkamp van tevoren kende, maar assistent-trainer Jaap Stam (die niet mee was) moet hij ongetwijfeld wel kennen. Langeler en Nijkamp stonden een klein halfuurtje te turen naar de selectie van cheftrainer Thomas Schaaf en wisten genoeg: “Avdic, wordt hun spits!”

Avdic (links) ontmoet Art Langeler en Gerard Nijkamp. Op de rug gezien Werder’s TD Klaus Allofs. (Bron foto: twitter @forzapeczwolle)

Soms moet je met transfers en/of gehuurde spelers ook een gokje durven nemen en geluk hebben. Vorig seizoen nam Feyenoord met Guidetti een gokje door van de Zweedse jeugdinternational John Guidetti ‘de missing link’ te maken. De flamboyante Zweed kon deze druk aan en bracht, als huurling van Manchester City, Feyenoord een schitterend seizoen. De carriere van Avdic lijkt in die zin ook op die van Guidetti. PEC Zwolle tekent vast voor eenzelfde soort (huur)verblijf voor Avdic komend seizoen!