Gisteren werd bekend dat Argon uit Mijdrecht (al de vierde prestatie-club dit seizoen) vanaf komende zomer de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal gaat maken. FC Lienden, FC Hilversum en SC Feyenoord gaven eerder dit seizoen al aan, volgend seizoen niet meer actief te zijn in het zondagvoetbal als het om prestatievoetbal gaat. De Hoofdklasse A raakt daarmee drie clubs kwijt en de zondag Topklasse één (FC Lienden).

Jupiler League
Eerst maakten alle amateurclubs in de Topklasse (zowel de zaterdag- als de zondag Topklasse), al aan het begin van het seizoen, bekend dat men geen trek heeft in een avontuur in de Jupiler League. Kortom, ook dit seizoen geen promotie of degradatie uit/naar de Jupiler League. Weg spanning in de onderste regionen van het betaalde voetbal! Daarnaast overleefde AGOVV dit seizoen niet en staan FC Emmen en SC Veendam op omvallen. Tevens lijkt het uitzenden van de samenvattingen Jupiler League op zaterdag 18.00u, in plaats van op vrijdagavond, niet de gehoopte kijkcijfers op te leveren. Wat doet dit met de tv-inkomsten van de Jupiler League-clubs komend seizoen?

Voor zaterdag Topklasse clubs geldt dat men de derby’s als Noordwijk-Katwijk, Spakenburg-IJsselmeervogels of HHC-Excelsior’31 liever verkiest boven een plekje in de Jupiler League. De KNVB stelt aan het sportpark en het financiële beleid zulke hoge eisen, dat de top van het zaterdagvoetbal snel afhaakt met het nadenken over promotie. In het zondagvoetbal zijn er weinig derby’s en komt er aanmerkelijk minder publiek. Met minder budget en minder achterban dan de meeste zaterdagclubs, is een stap naar de Jupiler League niet realistisch.

Tot zover liggen de amateurclubs op zaterdag en zondag nog wel op één lijn qua beleid ten aanzien van promotie. De afgelopen jaren is het verschil echter wel te zien qua populariteit en financiën. Zaterdag-Topklasser IJsselmeervogels werkt bijvoorbeeld met een budget van rond de 1,5 miljoen euro. Met misschien iets minder werken nog meer clubs zoals Spakenburg, Rijnsburgse Boys en Katwijk. Verder is ook in de verschillende Hoofdklasses op zaterdag genoeg geld te verdienen voor de voetballers. Een gemiddelde wedstrijd in de zaterdag Topklasse trekt al gauw meer dan 2000 bezoekers. Bij een derby als IJsselmeervogels-Spakenburg is dit zelfs 9000.

Het grote geld valt niet op zondag te verdienen. Natuurlijk zijn er clubs als De Treffers, Achilles’29 en WKE waar men goed betaalt, maar in de breedte houdt het na de Topklasse wel op met flinke bijverdienste. Een gemiddelde wedstrijd in de zondag topklasse trekt zeker niet meer dan 1000 toeschouwers. Interessante derby’s zijn er, op Achilles’29-De Treffers na, op zondag eigenlijk niet aan te wijzen.

Toekomst op zondag?
Nu vandaag het bericht kwam dat er opnieuw een representatieve club stopt in het zondagvoetbal, begin ik me zorgen te maken over het amateurvoetbal op zondag. Representatief, omdat Argon in 2005 nog algeheel landskampioen bij de amateurs werd en beschikt over een uitstekende jeugdopleiding. Zorgen, omdat deze tendens nog wel door meer clubs gevolgd zal worden.

Voetbal speel je voor het publiek. Het publiek zorgt dat er sponsors komen en die sponsors zorgen voor een welvarende club of zelfs voor de grote budgetten. Hoe minder aansprekende tegenstanders op zondag naar het sportpark komen, hoe minder publiek. Afijn vult u zelf maar verder in …

Pijnlijke constateringen worden bij zondagclubs (zoals bij Argon) nu ook gedaan bij de invulling van tweede elftallen, omdat de jeugd liever stapt op zaterdagavond en uitslaapt op zondag. Zo valt er in de breedte minder op te leiden en wordt een eerste elftal op zondag minder sterk. Daarnaast is het zien van een favoriete Eredivisieclub vaak niet mogelijk wanneer je op zondagmiddag op het veld staat of zorgt dit voor minder publiek langs de lijn als deze ‘supporters’ liever voor de tv, thuis of in de kantine zitten.

De in het begin genoemde clubs gaan vanaf volgend seizoen ‘opbouwen’ in het zaterdagvoetbal. Óf men start helemaal onderin de vierde klasse. Of men heeft, zoals Argon, het geluk dat er al een zaterdagteam actief is in de tweede klasse en kan vanaf daar beginnen.

En wat gebeurt er met het zondagvoetbal? Door het afscheid van aansprekende clubs met historie uit het zondagvoetbal, zal men bij de KNVB met een goed plan moeten komen om amateurvoetbal op deze dag weer aantrekkelijk te maken. Geen Eredivisiewedstrijden op zondagmiddag? De Eredivisie-wedstrijden op zondag later op de avond? Of is het voor lagere senioren een optie om op zondagmiddag te voetballen in plaats van vroeg in de ochtend?

Het ‘erbij laten zitten’ of ‘het maar laten gebeuren’ zal in Salland (waar veel zondagclubs zitten) de eerste paar jaren nog niet tot schokkende wisselingen gaan leiden. Echter, maakt deze tendens op landelijk gebied het wel mogelijk dat regio’s zoals Salland beter vertegenwoordigd zijn in de hogere klasses van het zondagvoetbal. Wie weet loopt Wijhe’92 over enkele seizoenen wel fluitend de Topklasse binnen!

Zoals een wijs voetbalheer ooit zei: “Ieder nadeel …”

 

 

tom@sallandmagazine.nl

Wat vind jij? Laat gerust jouw mening achter onder dit artikel!

 

 

Foto: Vervallen stadion FC Wageningen ‘Wageningse Berg’ www.nikon-club-nederland.nl