Wijhe’92-Heino: derby met cruciale belangen

Zowel Wijhe’92 als Heino weet wat hen zondag in 2J op het Gemeentelijke Sportpark te doen staat: winnen. Beide ploegen hebben bij winst (na zondag nog vier duels) nog een prettig einde van het seizoen in het vooruitzicht. Verlies is voor Wijhe’92 een nieuwe dreun richting nacompetitie om degradatie te voorkomen. Verliest Heino punten dan mag de ’titeldroom’ opgegeven worden.

Wijhe en Heino liggen op de landkaart ongeveer acht kilometer uit elkaar. In 2J zijn beide ploegen 14 punten van elkaar verwijderd. Heino staat derde en heeft 40 punten. Wijhe’92 doet het met een elfde plaats en 26 punten. Directe degradatie (13e plaats: WVV’34 met 12 punten) lijkt voor de Wijhenaren uitgesloten. Toch staat de ploeg van trainer Peter Jansen wel op een plaats die dwingt tot het spelen van nacompetitie voor lijfsbehoud. Een plaatsje stijgen (10e plaats) en Wijhe’92 speelt zich veilig. Echter staat Schalkhaar op deze plek met drie punten meer dan Wijhe’92. Ook moet men rekening houden met ATC’65 dat weer drie punten onder de Wijhenaren op een twaalfde plaats staat. Kortom, minimale verschillen!

In Heino hangt de vlag er een stuk beter bij. De ploeg van trainer Marc Lobbert staat op zes punten van koploper De Zweef en drie punten van nummer twee PH Almelo. De Heinoërs kenden de eerste drie wedstrijden van het seizoen een zeer stroeve start, maar kregen daarna het ‘lek’ snel boven. Misschien wel boven verwachting draait men uitstekend mee in de top van 2J. Echter, om nacompetitie voor promotie en een ’titeldroom’ nog in beeld te houden is winst in Wijhe een must. Aangezien zowel De Zweef (thuis tegen Stevo) als PH (uit tegen WVV’34) een relatief makkelijk programma hebben, is winst cruciaal.

Zowel Wijhe’92 als Heino vallen op door het lage aantal tegengoals die men incasseert. De rood-witten kregen er nog maar 26 tegen in 21 wedstrijden. Voor een club in degradatiegevaar is dat knap te noemen. De groen-witte defensie hoefde nog maar 20 goals te incasseren in hetzelfde aantal wedstrijden. Alleen nummer vier Tubantia heeft met 18 tegengoals in deze klasse minder de gang naar het eigen net hoeven te moeten maken.

Heino scoort niet erg makkelijk dit seizoen. De 38 treffers die men maakte wordt wat verbloemd door de 1-12 overwinning bij SC Enschede. Wijhe’92 maakte op zijn beurt 25 treffers.

Met name voor Heino-middenvelder Douwe Booij wordt het een speciaal duel. De Wijhenaar speelt inmiddels zijn tweede seizoen in Heino en heeft besloten om aan het einde van het seizoen weer te gaan voetballen in het dorp waar hij woont.

Het eerste onderlinge duel dit seizoen eindigde in 0-0. Thuisploeg Heino moest het toen na 50 minuten stellen met tien man, na een rode kaart. In de recente geschiedenis eindigde het duel in Wijhe in 0-2 (op 22 jan 2012) en vorig seizoen in 0-1 (21 april 2013). Scheidsrechter bij het duel van komende zondag is de heer De Lang.

Wijhe’92-Heino, zondag 6 april, aanvang 14.00u. Volg het duel komende zondag via #svlive op Twitter of op onze site!

Foto: Ineke van Wijhe (Wijhe’92-Heino 2013: 0-1)