Wie wordt Go Ahead’s nummer één?

GA Eagles heeft inmiddels drie keepers op loonlijst staan. De start van het Eredivisie-seizoen, die voor GA Eagles zondag 4 augustus in Utrecht begint, heeft de club echter nog niet de gewenste eerste doelman gebracht. Wie staat er 4 augustus uit tegen FC Utrecht onder de lat?

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat derde doelman Patrick ter Mate voor één seizoen heeft bijgetekend in Deventer. Tevens kreeg Erik Cummins na zijn stage te horen ook te mogen blijven. De ex-doelman van FC Utrecht wordt zodoende tweede doelman van de Deventenaren. Daarnaast is de talentvolle Ruben Lucas (overgekomen van FC Twente) als vierde doelman aangewezen. Mocht GA Eagles er niet in slagen een eerste doelman te vinden dan schuiven alle bovengenoemde keepers uiteraard een plekje op, en staat Cummins tegen zijn oude club FC Utrecht onder de lat.

Elroy Room
Room is een 24-jarige reservekeeper bij Vitesse. Na een eenjarig vertrek van eerste doelman Velthuizen (naar Hercules Alicante) werd Room tijdelijk eerste doelman. Hierdoor heeft de geboren Nijmegenaar inmiddels al de nodige ervaring in de Eredivisie (43 wedstrijden). Room wil graag als eerste doelman aan de slag in de Eredivisie, maar Vitesse werkte hier (tot nu toe) niet graag aan mee. Eerdere pogingen van Cambuur en RKC leidde tot niets. GA Eagles is inmiddels met de Arnhemmers in gesprek om Room te huren.

Ferhat Kaya
Een relatief onbekende doelman bij het grote publiek. Kaya, de doelman van Fortuna Sitard, keepte vorig seizoen een uitstekend seizoen bij de Limburgers. De 27-jarige goalie versleet al menig club in Turkije, Nederland en Belgie, maar lijkt in Sittard eindelijk zijn draai te hebben gevonden. Kaya heeft een dubbel paspoort, hij groeide immers op in België met Turkse ouders. Het afgelopen seizoen bij Fortuna Sittard bracht hem voor het eerst een ‘echte’ basisplaats in het betaalde voetbal. GA Eagles zou Kaya willen kopen en heeft inmiddels contact met zijn club Fortuna.

Jasper Cillessen
Één van de meest talentvolle Nederlandse keepers op dit moment is Ajax-tweede doelman Jasper Cillessen (24). De doelman bewees vorig seizoen in zijn invalbeurten (voor Kenneth Vermeer) een waardige stand-in te zijn, maar wil nu zelf ook meer speelminuten gaan maken. Vermeer werd deze zomer niet verkocht, waardoor een nieuwe plaats op de Amsterdamse reservebank Cillessen ten deel kan vallen. Of de ex-doelman van NEC ook naar Deventer komt is een vraag die van meerdere factoren afhankelijk is: Kan GA Eagles een (eventuele) huursom en het salaris betalen? Wil Cillessen zelf naar GA Eagles? Marcel Wenting (GA Eagles) zegt tegenover De Stentor in ieder geval een lijntje te hebben uitgelegd bij Marc Overmars (Ajax).

Joost Terol
Een naam die minder genoemd wordt, maar mogelijk toch oplossing kan bieden is Joost Terol (33). De ex-doelman van onder meer FC Utrecht en De Graafschap is inmiddels transfervrij en kan in beeld komen als bovenstaande doelmannen om wat voor reden niet naar Deventer komen. Terol is een ervaren doelman met 70 Eredivisie-wedstrijden achter zijn naam. In totaal speelde hij al 174 wedstrijden in het betaalde voetbal en werkte ook eerder (bij FC Utrecht) samen met GA Eagles-trainer Foeke Booy. De naam Terol is inmiddels wel gevallen in Deventer, maar hij lijkt niet de eerste optie.

Afgaande op de berichten lijkt Room de eerste gegadigde te zijn als nieuwe keeper van GA Eagles. De lijntjes naar Kaya zijn in ieder geval uitgelegd om een tweede optie te hebben. De komst van Cillessen zou een buitenkansje zijn onder het motto: ‘Wie niet waagt …’. Komende week moet er meer duidelijk worden, wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

 

Foto: GA Eagles-doelman Cummins afgelopen zaterdag tegen Bayer Leverkusen (-23)