Er zijn meerdere tv-programma’s waar men op zoek gaat naar een uit het oog verloren familielid, klasgenoot of vriend(in). Meestal worden ze teruggevonden, soms komen hierdoor schokkende onthullingen aan het licht, soms loopt het af met een happy-end. We willen er geen tv-programma voor inzetten, maar zijn toch benieuwd waar oud-voetballer en trainer Martin Koopman (55) is.

Martin Koopman wordt geboren op 5 juni 1956 in Wezep. Martin’s vader is eigenaar van het bedrijf Reinders en Koopman (REKO) in Raalte. Martin groeide dan ook op in Raalte en ging voetballen bij Rohda Raalte. Het eerste elftal haalde hij niet. Gek genoeg zag men Koopman niet zitten voor het eerste elftal. De ‘gouden generatie’ die later algeheel landskampioen werd bij de amateurs (1979) had geen plek in de selectie voor verdediger Koopman. Toch kwam hij in 1975 via Go Ahead Eagles in het profvoetbal terecht. Later volgden nog FC Twente en Cambuur op zijn lijstje. In 1991 gingen de schoenen definitief in de wilgen. Koopman was inmiddels al trainer van het tweede elftal van Cambuur.

Als assistent-trainer zouden zijn beginjaren als oefenmeester verder gekleurd worden. Hij startte bij Cambuur, ging daarna terug naar Go Ahead Eagles en diende ook FC Groningen. In september 1998 ging Koopman voor het eerst op eigen benen staan, in Den Bosch bij de plaatselijk FC. Daar bleef hij slechts één seizoen, daarna volgde SC Veendam.

Na twee seizoenen in het hoge noorden werd het voor Koopman tijd om zijn loopbaan wat meer avontuur te geven. In 2002 verkaste Koopman naar Congo, naar de club AS Vita Club om precies te zijn. Om vervolgens naar het Midden-Oosten te gaan als assistent-bondscoach van Saoedi-Arabië. Gerard van der Lem was destijds de bondscoach van de Saoediërs.

Later werd hij verder naar het oosten weer hoofdtrainer bij het Chinese Shenyang Ginde. In 2007 komt Koopman weer beter op Nederlandse ‘radar’. Voormalig hoofdtrainer van Roda JC Raymond Atteveld vraagt Koopman om zijn assistent te worden. Na het ontslag van Atteveld wordt Koopman heel even hoofdtrainer, waarna de huidige trainer van Roda JC Harm van Veldhoven hem weer als assistent wil hebben.

Martin Koopman laat zien nog steeds techniek te hebben. (Roda JC) Bron: TC Tubantia

Alsof het avontuur niet genoeg geweest is, gaat Koopman in het begin van 2010 met Aad de Mos mee in een Grieks avontuur. De club Kavala onder leiding van de omstreden voorzitter Stavros Psomiadis is inmiddels afgedaald naar het vierde niveau, maar speelde destijds op het hoogste niveau. De voorzitter is levenslang geschorst vanwege omkoping en de club is vele divisies teruggezet. De Mos en Koopman trekken na een paar maanden bij Kavala hun conclusies en beëindigen de samenwerking met deze ‘merkwaardige’ werkgever.

De Mos en Koopman blijven wel samenwerken. Met een hoop bombarie wordt De Mos in april 2010 gepresenteerd als ‘de verlosser van Sparta’. Het wordt echter een fiasco. De Mos en Koopman degraderen met Sparta, via de nacompetitie, door hun meerdere te erkennen in stadsgenoot Excelsior.

Het verleden is allemaal mooi, maar waar is Martin Koopman nu? Gelukkig beschikken we tegenwoordig over internet en met wat zoekwerk vinden we Martin Koopman terug als trainer van Al Nasr uit Oman. De club uit de oliestaat degradeerde vorig seizoen uit de Oman Mobile League. Koopman moet, sinds eind januari van dit jaar, zorgen dat hij met een jonge talentvolle ploeg weer terugkomt op het hoogste niveau. “Eigenlijk is de groep daar nog niet klaar voor, maar ik zie het als een geweldige uitdaging om hier te stunten”, aldus Koopman tegenover Voetbal International.

De thuishaven van Al Nasr en trainer Martin Koopman. Het Al-Saada stadion in Salalah te Oman.

Om Martin Koopman te vinden is een opgave, maar om te weten hoe het hem qua resultaten afgaat is nog een trapje moeilijker. Na een tijd zoeken kom je tegen dat Koopman zijn debuutwedstrijd met 0-2 won bij Yankel. Vervolgens volgde een 2-0 overwinning op Muscat, een gelijkspel (1-1 tegen Sohar) en afgelopen donderdag won Al Nasr van Al Salam. Koopman zit stevig in het zadel, hij heeft nog niet verloren. Met nog één wedstrijd tegoed kan Al Nasr op zes punten achterstand komen van koploper Saham. De competitie is pas halverwege. Ook in de Eerste Divisie van Oman is alles nog mogelijk …