Vanaf vandaag (9 juli) meldt zich weer een nieuwe proefspeler bij GA Eagles. Linksback Tobias Waisapy mag in Deventer gaan proberen een contract te verdienen. Wie is deze 24-jarige oud-Feyenoorder?

Tobias Waisapy was de afgelopen dagen ‘veroordeelt’ tot het meespelen met het VVCS-elftal. Een team onder leiding van ex-FC Oss trainer Dik Heesen waar voetballers zonder contract zich in de ’picture’ kunnen spelen. Dit VVCS-team speelt veelal in de zomermaanden oefenwedstrijden tegen betaald voetbalclubs. Zowel de trainer als spelers hopen hiermee in beeld te blijven in het betaalde voetbal, zo ook Tobias Waisapy.

GA Eagles die Waisapy een kans geeft, wil mogelijk de concurrentie op nieuwelingen Rico Wolven en Michel Gerritsen Mulkes verhogen. Waisapy is een product uit de Feyenoord-opleiding. De in Cappelle aan de IJssel geboren Waisapy heeft Moluks bloed en werd zelfs al éénmaal (2010) opgeroepen voor het nationale elftal van Indonesïe. Toen echter bleek dat ook voor oefenwedstrijden het Indonesische paspoort getoond moest worden, moesten John van Beukering en Tobias Waisapy een oefenduel tegen Uruguay aan zich voorbij laten gaan.

Tobias voetbalde als klein ventje op het schoolplein van de Horizon in Capelle aan den IJssel. De schooldirecteur, fan van de Kralingse club, tipte Excelsior en de balvaardige dribbelaar ging als pupil naar Excelsior. Daar maakte hij veel indruk, ook op de scouts. Zodoende mocht hij als D-speler al regelmatig meedoen met de C1. Op zijn twaalfde vroeg Feyenoord of hij voor die club wilde komen voetballen. Daarna heeft hij alle hoogste jeugdteams doorlopen. Alle bekende jeugdtrainers van Feyenoord spraken lovend over de prestaties van de stille en bescheiden voetballer, die ook regelmatig voor de verschillende jeugdteams van Oranje werd geselecteerd. Zes jaar terug (2006) kreeg hij met een zware knieblessure te maken en leek het avontuur ten einde. In eerste instantie leek het problemen met de meniscus. Hij werd toen behandeld, maar de klachten bleven. “Daarna klapte ik half door mijn knie en het seizoen daarop overkwam het me nog een keer. Ik heb me na die eerste keer in ruim 2,5 jaar terug geknokt”, vertelt een strijdlustige Waisapy in 2009.

In het seizoen 2009/2010 was Waisapy eindelijk weer speelklaar en werd hij namens Feyenoord verhuurd aan Excelsior. Daar speelde de kleine linksback in negen wedstrijden van Excelsior mee. Excelsior promoveerde na een miraculeuze slotdag in de nacompetitie, door bij Sparta te winnen. Het Eredivisie-seizoen erop werd de verdediger door Excelsior voor één seizoen gecontracteerd (Feyenoord verlengde zijn contract niet). “Ondanks het feit dat ik weinig heb gespeeld, was de technische staf van Excelsior tevreden over me”, vertelt Waisapy aan SEG. “Ik stond er altijd als er een beroep op me werd gedaan. Als ik moest spelen, presteerde ik wel en ook op de trainingen en bij Jong Feyenoord/Excelsior ging het goed. Ik heb mijn werk altijd goed gedaan. Daarom verdiende ik een contract.”

In de Eredivisie speelde Waisapy totaal vijf wedstrijden onder trainer Alex Pastoor. Die met beperkte middelen Excelsior in de Eredivisie wist te houden. De Molukker kende ook de twee seizoenen bij Excelsior veel blessureleed. Opmerkelijk zijn de lange periodes van maanden dat hij niet speelde.

Afgelopen seizoen 2011/2012 is er weinig bekend over speelminuten van Waisapy. In een contractloos seizoen duikt zijn naam pas enkele dagen geleden weer op in het VVCS-team. Hopelijk voor Waisapy wordt met de stage bij GA Eagles een periode vol blessures afgesloten. En is hij niet meer transfervrij, maar blessurevrij …