Kort na de nieuwjaarswensen werd duidelijk dat hoofdtrainer Art Langeler komende zomer ‘zijn’ PEC Zwolle gaat verlaten. Net als assistent Jaap Stam zegt ook Langeler, toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Onder Art Langeler speelt PEC Zwolle al drie jaar verfrissend voetbal, wat zelfs een promotie naar de Eredivisie opleverde. De kans is groot dat PEC Zwolle ook volgend seizoen op het hoogste niveau bivakkeert. Maar wie moet Art Langeler opvolgen in Zwolle? Even wat namen op een rijtje ..

Ron Jans

Geboren Zwollenaar Ron Jans speelde zelf voor PEC Zwolle. Jans weet in ieder geval hoe het is om (als voetballer) in de Eredivisie te spelen met PEC Zwolle. Na vier seizoenen op het hoogste niveau vertrok Jans naar FC Groningen. Waarna de aanvaller later ook nog voor Roda JC, Mazda Sport (JAP) en SC Veendam uitkwam. De inmiddels 54-jarige oefenmeester stopte in 1991 als voetballer. Jans die aan de slag ging als leraar Duits, ontwikkelde zich echter ook als trainer in het amateurvoetbal. Na succesvolle periodes bij SJS Stadskanaal, ACV Assen en Achilles’94 uit Assen, belandde Jans als assistent bij FC Emmen op de bank. In 2002 volgde daarna een ‘goed huwelijk’ met FC Groningen. In acht seizoenen maakte Jans van FC Groningen een club die (bijna) jaarlijks meedeed om Europees voetbal. In 2010 maakte de Zwollenaar vervolgens de overstap naar ‘buurman’ SC Heerenveen. In twee, weinig gelukkige seizoenen, kon Jans toch met een plek voor Europees voetbal afscheid nemen in Friesland. Afgelopen zomer maakte Ron Jans de overstap naar het Belgische Standard Luik. Na elf competitiewedstrijden viel echter in oktober al het doek. Jans heeft momenteel de handen vrij, naast het analysewerk voor EredivisieLive. Wordt hij de nieuwe trainer van PEC Zwolle?

Alfons Groenendijk

Groenendijk is afkomstig uit Leiden en oud-speler van Den Haag, Roda JC, Ajax, Manchester City, Sparta en FC Utrecht. De 48-jarige Groenendijk begon in het amateurvoetbal als trainer van vv Katwijk, waarna de stap naar het betaalde voetbal gezet werd. Als assistent bij Ajax en Willem II zette Groenendijk voorzichtige stappen als coach in het betaalde voetbal. In februari 2009 nam Groenendijk de taken als hoofdcoach van Willem II over van Andries Jonker. Bijna op de dag nauwkeurig, werd Groenendijk (en zijn assistent Marcel Valk) na één jaar alweer aan de kant gezet, vanwege de slechte resultaten. In de zomer die volgde (in 2010) werd Alfons Groenendijk benoemd tot hoofdtrainer van FC Den Bosch. Na twee goede en succesvolle seizoenen in Den Bosch (waarin men niet promoveerde, maar wel verzorgd voetbal speelde) besloot Groenendijk vroegtijdig voor een andere uitdaging te kiezen. Na enkele ‘vrije’ maanden, waarin Groenendijk analist is voor EredivisieLive en Sport1, is hij nu trainer van Ajax A1. Hier volgde hij Fred Grim op die naar Almere City FC vertrok. Wordt Groenendijk de nieuwe trainer van PEC Zwolle?

Andries Ulderink

Trainer zijn van een club die failliet is gegaan, is één van de ergste dingen die je als trainer kan overkomen. Het overkwam Andries Ulderink (43) een week geleden. De geboren Zwollenaar was na zijn ontslag vorig seizoen bij De Graafschap op zoek naar een nieuwe uitdaging en vond deze in Apeldoorn bij AGOVV. Echter gingen, na een sportief goed half seizoen, de stekkers uit de Apeldoornse club. Ulderink verloor hiermee zijn baan. De oefenmeester die mogelijk bij PEC Zwolle op het lijstje kan voorkomen, kent de regio Oost-Nederland goed. Als trainer was Ulderink namelijk actief voor AZSV, DCS, Rohda Raalte en Be Quick’28. De inwoner van Aalten kwam vervolgens in een dubbelrol als amateurtrainer en jeugdtrainer ook in aanraking met het betaald voetbal. Eerst via De Graafschap en later als hoofdtrainer van GA Eagles, bouwde Ulderink aan een goede naam. Helaas ging het vorig seizoen mis bij ‘zijn’ De Graafschap. Dit had de stap naar de Eredivisie moeten betekenen die Ulderink definitief op de landelijke ’trainerskaart’ had gezet, het liep echter anders in Doetinchem. Ulderink werd na bijna zeven maanden ontslagen als trainer van De Graafschap. Bij AGOVV krabbelde Ulderink in een halfjaar tijd echter weer op, echter mocht hij dat karwei niet afmaken. Kiest PEC Zwolle opnieuw voor een ‘regiogebonden’ jonge trainer?

Adrie Koster

Mocht PEC Zwolle een trainer zoeken die van een aanvallende speelstijl houdt en de nodige ervaring heeft, dan kan het wel eens bij Adrie Koster (58) uitkomen. Koster speelde zelf voor Roda JC en PSV, waarna hij als trainer aan een lange carriere begon. Eerst als assistent van FC Eindhoven (vanaf 1985) en Willem II, waarna hij hoofdtrainer werd in Tilburg (Willem II) en bij Roda, JC, Helmond Sport, Top Oss, Excelsior, VVV, RKC, Ajax, Club Brugge en Beerschot. Bij die laatste Belgische club werd Koster onlangs ontslagen, waardoor Koster inmiddels een ‘vrij trainer’ is. Koster is een trainer die graag vanuit aanvallend voetbal en het 4-3-3 systeem speelt, misschien daarom wel de juiste kandidaat voor PEC Zwolle?

Erik ten Hag

De huidige trainer van GA Eagles wordt in de wandelgangen ook genoemd als opvolger van Art Langeler. Erik ten Hag (42) staat dit seizoen bij GA Eagles voor het eerst op ‘eigen benen. De geboren en getogen Tukker (Haaksbergen) speelde voor FC Twente, De Graafschap, RKC en FC Utrecht. In 2002 startte Ten Hag als jeugdtrainer bij FC Twente om er in 2006 assistent te worden aan de zijde van Fred Rutten. In 2009 kwam Ten Hag opnieuw aan de zijde van Rutten te staan maar toen bij PSV. Inmiddels is Ten Hag bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij GA Eagles met wisselende resultaten. Is Ten Hag rijp voor de Eredivisie met PEC Zwolle?

Peter Bosz

Mocht PEC Zwolle de huidige trainer van Heracles Almelo willen binnen hengelen dan moet het snel wezen. Peter Bosz (49) staat namelijk, mede door zijn aanvallende speelstijl, op vele (ook buitenlandse) lijstjes. Onlangs werd zelfs het Japanse Omiya Ardija genoemd voor de oefenmeester. Ook het Franse Evian en Duitse Bundesliga-clubs zien de geboren Apeldoorner wel zitten als trainer. Bosz die als speler een carriere kende met de nodige omwegen, belandde via RKC, SC Toulon (FRA) bij Feyenoord. Na JEF United (JAP) volgden ook nog Hansa Rostock en NAC. De interland-carriere van Bosz eindigde op acht stuks. Na zijn spelersloopbaan begon Bosz in Apeldoorn bij de (toen nog) amateurs van AGOVV. Daarna volgde De Graafschap en Heracles. In een minder succesvolle periode als technisch directeur van Feyenoord verlangde Bosz al snel weer terug naar het veld. Zodoende kon hij in 2010 weer terugkeren bij Heracles. Bosz ligt nog tot medio 2014 vast in Almelo, maar kan op veel belangstelling rekenen. Kan PEC Zwolle Bosz verleiden naar de provincie hoofdstad te komen?

Fred Grim

Mocht PEC Zwolle een nog onervaren trainer uit de ‘Ajax-school’ een kans willen geven, dan is Fred Grim (47) misschien wel een reële optie. De oud-doelman van Cambuur en Ajax heeft een goede naam opgebouwd binnen de Amsterdamse club. Grim startte als keeperstrainer bij Ajax zijn trainersloopbaan. Later werd hij assistent bij Sparta (van hoofdtrainer Gert Aandewiel), om vervolgens weer terug te keren als trainer van Ajax A1. De Amsterdammers hebben hem inmiddels bij satelietclub Almere City FC als hoofdcoach ondergebracht. Zeker in de beginmaanden oktober en november pakte Grim al verrassend veel punten. Durft PEC Zwolle Grim te nemen als hoofdtrainer?