WDHP (3): Ajax, Feyenoord en PSV de boot in

Ajax, Feyenoord en PSV de boot in
Op vakantie in IJsland kon ik het toch niet laten: even kijken naar de nationale voetbalclubs op het prachtige eiland. Met Wikipedia als grootste vriend, heb ik eens gekeken waar de zwaargewichten in de IJslandse competitie te vinden zijn. Niet verrast (mede door enige voorkennis) wist ik dat rond Reykjavik, en verderop in het westen van IJsland, de meeste clubs gehuisvest zijn.

Er was echter een club die in het bijzonder mijn aandacht trok, namelijk IB Vestmannaeyjar (IBV) afkomstig van een kleine eilandengroep net voor de kust van het zuiden van IJsland. Eilandjes die allen onbewoond zijn, op eentje na: Heimaey. Miljoenen vogels maken er de dienst uit, niet de ongeveer 4100 mensen die er wonen.

Op dit eiland speelt IBV, het is dé voetbalclub van het eiland. Nu is dat niet zo bijzonder, immers Texel en Terschelling hebben ook een plaatselijke trots. Echter, IBV speelt in de Eredivisie in IJsland en is zelfs al driemaal landskampioen geworden. En veroverde ook al viermaal de nationale beker. Zo kon het gebeuren dat onder andere FK Belgrado en SK Tirana in 1999 en 2000 de reis naar het eiland moesten maken om voorronde Champions League te moeten spelen in stadion Hasteinsvollur. Het stadion biedt overigens plaats aan 2000 mensen, de helft van de inwoners van het eiland voor de kust van IJsland.

Het zou wat zijn in Nederland: VV Geel-Wit Ameland dat voor de derdemaal de landstitel pakt en op het bordes in Hollum wordt gehuldigd ten overstaan van 3000 Amelanders. Ajax, Feyenoord en PSV die verslagen toekijken naar de NOS of TV Ameland, om te zien hoe de helden van het eiland gehuldigd worden. FC Twente-voorzitter Munsterman die aangeeft dat het tijd wordt dat de traditionele top-4 het volgend seizoen een stuk lastiger zullen krijgen. En AZ-trainer Verbeek die in het Weekblad van Ameland gefrustreerd laat weten dat VV Geel-Wit onmogelijk nog een seizoen landskampioen kan worden door de vele boot- en vliegreizen.

En wat te denken van Michel Platini (voorzitter van de UEFA) die net op Schiphol geland is, de taxichauffeur sommeert om als een gek naar het Friese Holwerd te rijden, omdat de boot naar Ameland over één uur vertrekt. Deze boot moet hij halen, anders mist hij de wedstrijd VV Geel-Wit tegen FC Porto.

Goed, welkom terug uit Dromeland ..euuh.. IJsland !

tom@sallandmagazine.nl

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een maandelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 3 (mei 2012)