WDHP (2): Je moet ergens een streep trekken

Je moet ergens een streep trekken
Het was weer eens zover. Vorige week tijdens de halve finale van FA Cup tussen Tottenham Hotspur en Chelsea. De stand is 0-1 voor Chelsea. In een ‘rommelsituatie’ doet Chelsea-speler Mata de armen in de lucht nadat zijn schot voor de lijn wordt geblokt. Scheidsrechter van deze dag Martin Atkinson kent geen twijfel: doelpunt 0-2. In de herhaling blijkt dat de bal niet over de lijn is geweest en Atkinson zich heeft laten misleiden. Uiteindelijke uitslag 1-5.

U voelt hem al aankomen … de discussie rond doellijnbewaking of camera’s op de doellijn laait weer op. Stokoude FIFA-baas Sepp Blatter en zijn vriend bij de UEFA Michel Platini vinden deze kolderieke situaties, ergernis en de chaos ‘all in the game’. Immers, zonder fouten van spelers worden er ook nooit doelpunten gemaakt. De Chelsea-fans zijn het daar (op dit moment) roerend mee eens.

Maar stel je voor, er worden wel camera’s geplaatst. Net als in het ijshockey gaat er letterlijk (en figuurlijk) een lampje branden wanneer de puck (of bal) over de doellijn gaat. Mooi systeem, beetje prijzig, maar dat maakt niet uit. Het gaat immers om de eerlijkheid van het spel en dat is zoals de mensen van mijn creditcard aangeven: onbetaalbaar.
Stelt u eens voor …. na twee á drie jaar met dit systeem in het betaalde voetbal te hebben gewerkt, wordt het tijd ook het (inmiddels iets goedkopere systeem) in de amateurtak te gaan invoeren.

Een doellijn-systeem introduceren op een veld waar het gras amper gemaaid wordt en de lijnen op het veld niet recht zijn, lijkt me investeren in verkeerde dingen. Zo kun je de reservebank-stoeltjes laten voorverwarmen, maar als de doelpalen niet recht staan, is het investeren in de verkeerde dingen.
Maar goed, het doellijn-systeem blijkt in 2015 nu een paar maanden te zijn gestart in het amateurvoetbal. Doordat het een iets goedkoper systeem blijkt te zijn, zitten er ook nog lichte mankementen in. Op een speciaal forum worden de trucjes om het systeem te omzeilen doorgenomen.

Benno (keeper ORC A4): “Laatst kwam er een gevaarlijke situatie voor mijn doel. Net voor er een corner werd getrapt, heb ik aan de zijkant van de doelpaal het systeem even uit gezet. De scheidsrechter had niets door. Nadat de bal weg was heb ik hem weer aangezet. Tip !

Peter (keeper Quick 4): “Wow, slim van je Benno! Goed dat je er mee weg gekomen bent. De keeper van ons tweede elftal kreeg laatste voor zo’n zelfde actie een gele kaart. Zelf heb ik nog als tip om je hand even kort voor de sensor, aan de binnenkant van de paal te houden, als de bal dicht bij de lijn is. Zo herkent de sensor niet dat de bal over de lijn gaat.”

Benno (keeper ORC A4): “Dank je wel, Peter. Ik ga het zaterdag direct proberen !”

Inmiddels komen de eerste klachten uit het amateurvoetbal bij de KNVB binnen. De KNVB, UEFA en FIFA houden zich nog wijselijk stil.

Benno en Peter is ook gevraagd om een reactie. Zij vinden hun gedrag ‘all in the game’.

tom@sallandmagazine.nl

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een maandelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 2 (april 2012)