Balotelli heeft de pest aan compost
Twee weken geleden was ie er weer: de jaarlijkse compostactie van SV Raalte. Een groot deel van de zaterdag waren vrijwilligers van SV Raalte in de weer om deze compostzakken te verspreiden onder degene die er één of meer hadden besteld. Een mooie clubactie, waarin de opbrengst naar de clubkas zal gaan. Met de nieuwbouw van kleedkamers en de kantine aan de Jan van Arkelstraat in het vooruitzicht kan iedere euro goed gebruikt worden.

Aangezien de compost-zakken 30 kilo zwaar zijn, kon ik me voorstellen dat bij deze actie de mannen een groter aandeel hadden dan de vrouwen. Het mooie aan zo’n clubactie als deze is dat iedereen meedoet. Dus deze bewuste zaterdag zagen we met name de mannen uit de seniorenelftallen flink sjouwen. Ook de helden van het eerste elftal hielpen flink mee. Jongens die binnen hun club worden gezien als helden of voorbeelden. Zou dit in het betaalde voetbal ook kunnen? Ik bedoel, duurbetaalde voetballers die nu eens niet hun eigen zakken vullen, maar compostzakken?

Stel nu dat Manchester City ooit in de geldproblemen komt en iedere speler zijn beste beentje voor zal moeten zetten, dan zou een compostactie voor de club uit Manchester best een uitkomst kunnen zijn. Ik beeld het me in ….

Op een druilerige zaterdag ergens in februari staat in het grauwe Manchester, bij het commercieel genaamde Etihad Stadium (alles is te koop!), een enorme composthoop. De tegenwoordige clubeigenaar en tevens voorzitter Al Mubarak (alles is te koop!) zag zijn club in verval raken en wil middels een compost-actie zijn club van de nodige euro’s voorzien.

Deze bewuste zaterdag start de compostactie acht uur ’s ochtends. Noeste verdedigers als Kolarov, Lescott en Kompany, die zonder morren kwamen opdagen, zijn met alle andere clubmensen al iets eerder begonnen om lege zakken en een aanhanger te gaan halen. Gierende banden leiden deze mannen, na twee uren ploeteren, echter af. Het geluid komt van de auto van hun verwaande aanvaller: Mario Balotelli, want normaal rijden is voor watjes, vindt hij. Uiteraard is hij weer veel te laat, want op tijd komen is voor watjes, vindt hij. Lescott stopt inmiddels met compost scheppen en veegt wat snot en zweet aan hun mouw af. Balotelli groet niemand, want groeten is voor watjes, vindt hij.

Na eerst keihard te hebben gelachen betrekt het gezicht van Balotelli. Waar Balotelli dacht te moeten trainen, denkt hij nu door de Engelse ‘bananasplit’ in de maling te worden genomen. Balotelli bedenkt zich niet, rent weg en geeft wildvreemden die langs het stadion lopen 200 pond en wijst naar de compostbult, want vragen om te helpen is immers voor watjes, vindt hij. In principe vindt Balotelli alles met normale communicatie voor watjes.

Uiteindelijk is de met sieraad behangen Balotelli het gelukt om acht mensen te vinden die voor 200 pond een halve ochtend willen helpen compost scheppen. Balotelli was na het ‘aanstellen’ van zijn personeel in geen velden of wegen meer te bekennen, want te lang op de club rondhangen is voor watjes, vind hij.

Het loopt tegen twaalf uur. En van de composthoop is weinig meer te zien. De laatste loodjes en Manchester City kan terugzien op een geslaagde actie. Kolarov, Lescott en Kompany stoppen ermee en drinken met alle vrijwilligers een biertje. Want je ego belangrijker vinden dan de club en je club zelfs in de steek laten in moeilijke tijden is voor watjes, vinden ze.

tom@sallandmagazine.nl

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een maandelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 1 (maart 2012)