30 oktober 2013 Lees Meer →

Wens SV Mariënheem ingewilligd: opening nieuwe kantine

“We zijn onze drempel kwijt”, zo vat André Schrijver, de voorzitter van SV Mariënheem de voordelen van de nieuwe kantine kernachtig samen. Afgelopen weekend werden de deuren van de nieuwe kantine officieel geopend. SV Mariënheem is supertrots. “We hebben nu de wens van één gebruiker ingewilligd”, stelt André Holtmaat, voorzitter van Stichting ’t As-spel.

Jaren geleden hield stichting ’t As-spel een enquête onder haar gebruikers. Welke wensen en behoeften bestonden er. Een nieuwe kantine bleek een grote wens. De toenmalige kantine voldeed niet meer. Die was te klein en te bedompt. Bovendien moesten bezoekers eerst met de trap naar de eerste verdieping van het sportcomplex in Mariënheem om de kantine te bereiken. Niet goed voor de laagdrempeligheid, lastig voor minder valide mensen en bovendien was er ook geen uitzicht op het veld. “Jaren geleden heeft een werkgroep de mogelijkheden bekeken om de kantine een opknapbeurt te geven. De conclusie was dat we beter een nieuwe kantine konden bouwen. Ook qua baromzet zou dat veel beter zijn.”

Het duurde een tijdje, maar rond kerst 2012 ging de schop dan echt de grond in. Zo’n dertig weken lang waren in totaal zeventig vrijwilligers in de weer om de nieuwe kantine te verwezenlijken. Al met al zitten er 2500 manuren aan zelfwerkzaamheid in de kantine, een besparing van pak ‘em beet 30.000 euro. Schrijver: “Een aantal vrijwilligers sliep hier, bij wijze van spreken. We beschikken over een klussenteam aangevuld met vutters. Die mannen willen en kunnen wat. Die waren hier doordeweeks ook vaak. Dergelijke vrijwilligers zijn ontzettend veel waard voor de vereniging.”

De nieuwe kantine meet circa tweehonderd vierkante meter; een verdubbeling ten opzichte van de oude. Nijboer Interieur & Desing en Woonstudio Raalte tekenden voor de inrichting. Begin september werd de kantine al in gebruik genomen. Maar de officiële opening liet nog even op zich wachten. “De reacties zijn unaniem lovend”, stelt Schrijver. “Iedereen kijkt zich de ogen uit. Het is nu al een succes; dat merken we ook aan de omzet en de gezelligheid. De kantine leeft veel meer. Dit is een kantine die uitnodigt.”

Wat er met de vrijgekomen ruimtes gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Volleybalvereniging Vocluma wenst een tribune in de aan de voormalige kantine grenzende sportzaal. In de voormalige keuken komen twee kleine kleedkamers voor tafeltennisvereniging Effect. Stichting ’t As-spel wil een enquête in het dorp houden over de vraag wat er met de voormalige kantine moet gebeuren. Wel zijn er al voorzichtige plannen voor een squashbaan of een fitnesszaaltje. “Tja, en als we daarmee eenmaal zo ver zijn dat we tot actie kunnen overgaan dan zullen we opnieuw de boer op moeten voor geld.”

Weekblad voor Salland, oktober 2013