Salland – Met de traditionele weidevogelavond heeft Landschap Overijssel het weidevogelseizoen 2012 geopend. Ook dit jaar zet Landschap Overijssel zich in voor het beschermen van de weidevogels. Tot en met juni gaan meer dan 600 vrijwilligers in Overijssel op zoek naar nesten van grutto’s, kieviten, tureluurs, wulpen en scholeksters. De nesten worden  in weilanden gemarkeerd.
Hoogtepunt van de weidevogelavond (donderdag 8 maart jl) was de uitreiking van de Vrijwilligersprijs Weidevogelbescherming aan Jan Altena van vrijwilligersgroep Weidevogelvereniging Avereest. Ook werden de positieve resultaten van de weidevogelbescherming van afgelopen jaar gepresenteerd. Astrid Kant, bekend van haar boek  Weidevogels, vertoonde prachtige foto’s van weidevogels en hun kuikens.

Vrijwilliger in het zonnetje gezet
Jan Altena won dit jaar de Vrijwilligersprijs Weidevogelbescherming. De prijswinnaar is een gedreven nestbeschermer en helpt mee met de jaarlijkse weidevogelexcursie van Landschap Overijssel. Hij ondersteunt het project ‘Hulp voor de Wulp’ bij Rouveen en doet veel aan voorlichting onder andere op scholen. Jan is ook kunstschilder, voornamelijk van voorstellingen uit de natuur. Pronkstuk op de weidevogelavond was een doorhem zelf geschilderd weidevogellandschap op doek van acht meter lang. Zijn inzet maakt hem tot een uitstekende  ambassadeur voor de weidevogels.

De toekomst
Ondanks het noodzakelijke vertrek van weidevogelman Erwin Booij blijft Landschap Overijssel de komende jaren investeren in het weidevogelwerk. Er blijft aandacht voor de deskundigheid van de vrijwilligers.Landschap Overijssel zet zo samen met de vrijwilligers dit belangrijke werk voort. Bij vragen hierover kan contact worden opgenomen via weidevogel@landschapoverijssel.nl.

Vrijwilligers van ‘levensbelang’
Weidevogels zitten in zwaar weer. Het zijn vogels die broeden in uitgestrekte graslanden. Doordat boeren eerder en intensiever zijn gaan maaien, hebben de weidevogels geen kans om hun jongen groot te brengen. De vele vrijwilligers gaan daarom in de weilanden op zoek naar nesten van weidevogels. Deze nesten worden gemarkeerd zodat de boeren om de nesten heen kunnen werken. Door deze goede samenwerking tussen de boer en de vrijwilliger worden zo duizenden nesten gespaard. Ook helpen de vrijwilligers met de bescherming van de kuikens. Er zijn in Overijssel circa veertig lokale groepen actief met weidevogelbescherming. Landschap Overijssel coördineert deze groepen.