FC Groningen wint met 1-2 in het IJsseldeltastadion. Een doelpunt van Youness Mokhtar wordt door late treffers van Genero Zeefuik en Michael de Leeuw ongedaan gemaakt. PEC Zwolle verliest opnieuw in eigen huis.

Na Vitesse (0-1) en NEC (0-4) is ook FC Groningen de sterkste in het IJsseldeltastadion. Onnodig, gezien de kansen die PEC Zwolle na een 1-0 voorsprong krijgt. In het laatste half uur voert Groningen de druk dusdanig op, dat Zwolle in de slotfase bezwijkt. ,,Ik heb niets met ‘als dan’ of ‘kan’. De realiteit is dat het er niet is”, concludeert trainer Art Langeler na de 1-2 nederlaag. Met Leon ter Wielen en Joey van den Berg terug in de basis begon PEC Zwolle prima aan het duel. Zwolle had de controle op het duel, maar kwam tot halverwege de eerste helft niet tot grote kansen.

Toch was het ineens raak. Terwijl er vanuit een luchtballon naar de wedstrijd werd gekeken, denkt Youness Mokhtar iets tussen een voorzet en doelpoging te produceren. De bal belandde bij doelman Luciano, die het vervolgens achter de lijn ziet belandden. ,,Terecht gezien de verhoudingen in de wedstrijd op dat moment”, aldus Langeler. In de fase daarna kreeg Zwolle kansen op meer. Een vrije trap van Bart van Hintum belandde via Luciano voor de voeten van Denni Avdic. Hij kon de bal echter niet over de lijn krijgen. ,,We hadden het in de eerste helft af moeten maken”, concludeerde ook Mokhtar. Het spelbeeld in de eerste helft was voor FC Groningen-trainer Robert Maaskant aanleiding om in het tweede bedrijf Kieftenbeld en Texeira in te brengen. De gasten speelden vervolgens op het hele veld één op één en daar had Zwolle het moeilijk mee. Toch kreeg Mokhtar direct na rust nog een grote kans. ,,Ik omspeelde Leandro Bacuna en wilde die bal in de verre hoek krullen. Helaas kwam Luciano naar voren en pakte hij die bal goed.”

Groningen voerde de druk meer en meer op, maar het duurde tot de slotfase eer Zwolle bezweek onder de druk. Een van richting veranderde voorzet belandde via het been van Género Zeefuik in het net, waarna drie minuten later Michael de Leeuw kon binnenkoppen. ,,Vanaf de kant zagen we het al aankomen”, baalde Langeler. ,,We moeten nu de goede punten hier uithalen en meenemen naar de volgende week. Bij een resultaat tegen Willem II staan de zaken er weer heel anders voor.”

Eerst komt PEC Zwolle nog in actie in de tweede ronde van het KNVB Beker-toernooi. Zwolle gaat dinsdagavond op bezoek bij Roda JC (20.45 uur).