In de laatste uitgave van ‘Wonen in Salland’ van 2012 vindt Ron List van Hannink van Bladeren & List het wel prettig om een terugblik te geven op het afgelopen jaar. Hoewel we in een negatieve spiraal lijken te zitten, laat hij weten tot redelijk tevreden te zijn. ‘Als je alle perikelen in de economie en op de huizenmarkt in ogenschouw neemt, mogen we zeker niet mopperen hoe het is gegaan. We zitten absoluut aan de goede kant van de score’.

De tijd gaat snel. Ron List kan zich de eerste dag van Hannink Van Bladeren & List nog helder voor de geest halen. Samen met zijn echtgenote Inge van Bladeren begon hij dertien jaar geleden met het kantoor in financiële dienstverlening. Je mag daarom constateren dat ze zichzelf een solide positie op de regionale markt hebben veroverd. ‘Ik heb inderdaad wel het gevoel dat we als nuchtere mensen goed bij de Sallandse mentaliteit passen. En verder staan we volgens mij wel bekend om ons heldere advies’.
Resultaten uit het verleden geven natuurlijk nog geen garantie voor de toekomst, dus List weet als geen ander dat het noodzakelijk is om scherp te blijven. Zou dat al niet een eigen houding zijn, dan wordt het wel ingegeven door de hersenspinsels van Den Haag. ‘We leven momenteel in een wereld waarbij wat we vandaag adviseren morgen alweer achterhaald kan zijn’.

Sommige bedrijven kunnen een beetje freewheelen naar het einde van het jaar, maar voor HvBL ligt het momenteel wel even anders. ‘We zijn heel druk om bestaande hypotheken voor 1 april 2012 om te bouwen. Waar nu nog sprake is van spaar- of levensverzekering moet dat worden aangepast naar box 1 van de belasting. Dit voorkomt dat je belasting moet betalen over de opgebouwde waarde’, aldus List die tevens wijst op de hogere belasting (21%) die per 1 januari van kracht is voor de verzekeringen. Klanten met een pakket zullen dan gemiddeld € 3,– à € 4,– per maand duurder uit zijn.

Rudi Buitenkamp

bron: Hannink Makelaars