We gaan beginnen! GA Eagles won slechts tweemaal in Utrecht

Na een periode van voorbereiding is het aanstaande zondag (14.30u) eindelijk zover: GA Eagles gaat, na zeventien seizoenen, zijn rentree maken in de Eredivisie! De eerste wedstrijd is geen gemakkelijke, uit bij FC Utrecht. De ploeg uit Utrecht raakte de nodige steunpilaren kwijt en is echter slecht in vorm, getuige de uitschakeling in de voorronde van de Europa League tegen het Luxemburgse Differdange. Kan GA Eagles direct punten sprokkelen in de Galgenwaard?

Historie
Wie terug gaat naar de historie van het duel FC Utrecht-GA Eagles telt in de Eredivisie totaal 21 duels. GA Eagles speelde viermaal gelijk en won van alle duels slechts tweemaal in Utrecht. Op 18 januari 1976 zorgden Eagles-spelers Peter Arntz, Joegoslaaf Josko Gluic (2x) en Jan van Deinsen dat een treffer van Leo van Veen teniet gedaan werd (1-4).  Pas op 31 oktober 1992 werd er voor een tweede maal gewonnen in Utrecht. Gijs Steinmann verschalkte in de eerste helft Utrecht-doelman Van Ede, waarna Erwin Looms ver in blessuretijd de overwinning veilig stelde voor de ploeg van trainer Jan Versleijen (0-2). De laatste ontmoeting in de Eredivisie was op 9 april in 1996, toen verloren de Deventenaren met 1-0, doelpunt uit een vrije trap in de slotsecondes gemaakt door Hans Visser.

Voorbereiding
GA Eagles kende qua resulaten een prima voorbereiding. Meest in het oog springende resultaat is de 3-0 overwinning op AZ, dat met een volwaardig elftal speelde. Verder liep de ploeg van Foeke Booy slechts tegen één nederlaag aan: afgelopen vrijdag werd met 1-2 verloren van Sivasspor. FC Utrecht verloor niet in de oefenwedstrijden, al moet gezegd worden dat men slechts tegen één betaald voetbal-club speelde: FC Emmen (1-2 winst). Verder werden drie regioteams en SV Houten (0-2) verslagen. Daarna volgde de beschamende nederlaag tegen Differdange 03 (2-1) en het gelijkspel thuis (3-3).

Opstelling GA Eagles
De opstelling van GA Eagles zal komende zondag sterk lijken op de basiself die aantraden tegen Sivasspor. Daar keepte Erik Cummins, maar gaat GA Eagles deze week nog op zoek naar een eerste doelman. Eloy Room (Vitesse), Brian van Loo (Heracles) of een buitenlandse testkeeper lijken hiervoor in aanmerking te komen. Wanneer dit deze week nog zonder resultaat is, staat Cummins tegen zijn oude club onder de lat. In de achterhoede lijken Schmidt, Amevor, Van Der Linden en Xandro Schenk zeker van hun plek komende zondag. Zuur is het voor GA Eagles-verdediger Bart Vriends dat hij geschorst is tegen zijn oude club.

Op het middenveld stonden vrijdag Overgoor, Türüç en Lambooij in de basis. Echter viel Jeffrey Rijsdijk na een uur spelen in, hij lijkt weer fit. Rijsdijk zou mogelijk kunnen spelen voor Lambooij. Voorin heeft trainer Booy geen sterkte concurrentie op dit moment en zullen Antonia, Kolder en Houtkoop gaan starten. Aanwinst en aanvaller Joey Godee (gehuurd van Cercle Brugge) traint de komende weken om wedstrijdfit te worden.