Drie weken geleden was ik aanwezig bij de vervelende nederlaag (0-4) van PEC Zwolle tegen NEC. Vervelend, zeker gezien de grootte van de nederlaag en de twee rode kaarten voor PEC Zwolle die er een groot aandeel in hadden. Vervelend, maar meer ook niet. Ik kan me voorstellen als PEC Zwolle-supporter dat het zeer vervelend is, maar meer ook niet. Scheidsrechter Makkelie was in de ogen van enkele PEC-supporters de boosdoender. Ik vond dat hij volkomen naar de regels had gehandeld, niets op aan te merken. Op een klein spreekkoor na, bleef het rustig.

Tot ik tot mijn stomme verbazing de tribune verliet en één, ja slechts één, supporter van PEC Zwolle contact zag zoeken met het uitvak: de NEC supporters. Daar begint voor mij het nadenken. Wat bezielt je om contact te zoeken met supporters van een uitvak? Zij achter een hek, jij achter een hek. Mensen met een andere mening over voetbal moet van elkaar gescheiden worden, dat is logisch en zij zijn immers voor een andere club. Gelukkig maar, want als heel Nederland voor PEC Zwolle was geweest, was het lastig om aan uit- en thuiskaarten voor een wedstrijd te komen. Tevens zou het vreemd overkomen om een spandoek van ‘Supportersclub Bergen op Zoom groet PEC Zwolle’ in het IJsseldelta-stadion te zien. Maar goed, terug naar de ‘contact-zoeker’ met het uitvak. Contact zoeken houdt bij deze man in een handgebaar zo van ‘kom dan’. Prima, ik hoop alleen dat ontmoetingen met vrouwen in een Zwolse kroeg voor deze man met iets minder agressie in de ogen gepaard gaan.

Het mooiste of slechtste moest nog komen. Het  ‘ik-snijd-mijn-strot-eraf’ gebaar of eigenlijk ‘ik-snijd-jouw-strot-eraf’ gebaar. Tja, dan stop ik met nadenken! Op dat moment heb ik teveel vragen die mij te binnen schieten. Waarom? Hoe? Wanneer? Wat doen de NEC-fans fout? Al deze vragen dringen in mijn bovenkamer om voorrang.

Vanavond staat deze man er thuis tegen FC Groningen vast weer op zoek naar nieuwe uit-supporters die fictief besneden moeten worden …

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een driewekelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 9 (september 2012)