Op moment van schrijven zitten de eerste zaterdagclubs weer voor het eerst in de kantine na hun eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Het is toch altijd weer even wennen. Wennen aan het ritme van de zaterdag- of zondagmiddag. De wedstrijden in het bekervoetbal zijn belangrijk, maar hebben vaak (ook qua aanvangstijden) toch een voorbereidend karakter.

Het mooie aan het begin van het seizoen is dat iedereen weer fris is. Ook qua ambities. Mocht je iedere hoofdtrainer voor elk seizoen vragen waar hij aan het einde van het seizoen hoopt te staan, dan degradeert er geen club en worden vijf van de twaalf clubs kampioen. Het is dat het technisch verwarrend is, maar alle clubs zouden dan nacompetitie voetballen, voor promotie welteverstaan, want degraderen of nacompetitie om degradatie speelt natuurlijk geen enkele ploeg. Zo ligt het …

En het zou ook vreemd zijn als trainer om voor het seizoen te zeggen: “We gaan degraderen is mijn voorspelling”. Deze trainer is natuurlijk in de club ten dode opgeschreven, maar een sterke trainer zou het op deze manier ook kunnen proberen als psychologisch spel. Spelers zullen die gekke trainer wel even laten zien dat er geen hout van klopt en geven alles om er een mooi seizoen van te maken.

Het is lastig om het te vergelijken (zoals altijd in het voetbal), maar ik zou het wel eens willen zien in positieve zin dan, misschien zelfs arrogante zin. Als de trainer zijn spelers voorafgaand aan het seizoen eens zou vragen : “Jongens, wat willen we dit seizoen? Geloven jullie in een kampioenschap? Ja? Worden we kampioen? Ja? Mooi! Help dan even want ik heb een platte wagen geregeld, met bier met een houdsbaarheidsdatum tot en met het einde van het seizoen, deze versierde platte wagen blijft op ons sportpark staan tot het einde van het seizoen.”

Verder zouden er al affiches gedrukt kunnen worden met uitnodigingen voor het kampioensfeest en de kampioensreceptie. De datum wordt er nog even niet op vermeld. Het is aan het begin van het seizoen niet de vraag of men kampioen wordt, maar wanneer. Dat zou nog eens een blijk van zelfvertrouwen zijn! En volgens mij is het niet verkeerd letterlijk te laten zien, wat het doel is voor het komende seizoen.

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een driewekelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 8 (september 2012)