18 augustus 2012 Lees Meer →

WDHP (7): En … wat vond de jury?

De Olympische Spelen in London zijn achter de rug. Iedere editie, alleen bij de editie van de zomerspelen, kom ik er achter dat het een feest der sporten is waar voetbal tijdens deze spelen een slap aftreksel is. Bij het voetbal zijn namelijk niet de beste sporters in de klasse vertegenwoordigd. De echte top (mede door leeftijdseisen) in het voetbal laat zich niet zien op de Olympsche Spelen. Door ook eens naar andere sporten te kijken (iets waar ik me gedurende het voetbalseizoen bijna geen tijd voor gun) kom je altijd weer tot verrassende ontdekkingen en ontwikkelingen waar men in het voetbal ook voordeel bij zou hebben.

Zo vond ik bij hockey met name de tijdstraffen (bij een groene of gele kaart) interessant. In het voetbal levert een gele kaart namelijk geen direct voordeel op voor het elftal waartegen de overtreding is gemaakt. Mocht een speler na een zoveelste gele kaart geschorst worden, dan heeft alleen de eerst volgende tegenstander hier voordeel van. Tijdstraffen van twee of vijf minuten leveren je direct voordeel of nadeel op.

Daarnaast was er de video-scheidsrechter. Ieder team mag bij cruciale beslissingen de waarneming van een video-scheidsrechter aanvragen. Deze video-scheidsrechter bekijkt de beelden van een cruciaal moment nog eens vanuit meerdere hoeken en communiceert (via hoofdtelefoon) met de scheidsrechter. Prima systeem! Mocht een team (dat de video-scheidsrechter aanvraagt) ongelijk krijgen na het zien van de beelden, dan mogen zij deze helft geen video-oordeel meer aanvragen. Dit voorkomt dat er constant deze beslissingen worden aangevraagd. Zeker een aanrader voor Champions League-wedstrijden, EK’s en WK’s ! Sepp Blatter, wakker worden!

Om voetbal met een andere sport op een iets luchtigere en minder denkbare wijze te vergelijken nemen we het Judo. Bij het Judo (maar ook bijvoorbeeld bij het boksen) wordt na afloop, bij een gelijkspel, door scheidsrechters beoordeeld welke speler het meeste recht heeft op de overwinning. In toernooi-vorm zou dit bij voetbal een mooie boel worden …
Twee grensrechters en een scheidsrechter die (i.p.v. penalty’s) staan met een rood en wit vlaggetje op de middenstip. Na 90 minuten en een verlenging van tweemaal 15 minuten staan Heracles (wit) en SC Heerenveen (rood) op een 2-2 eindstand in de halve finale KNVB-beker. De vlaggetjes gaan de lucht in! Tweemaal wit en éénmaal rood: Heracles gaat naar de bekerfinale!

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een driewekelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 7 (augustus 2012)

SportSport