WDHP (24): Louis wist, wat Kenneth en wij nu weten!

Niet dat ik de afgelopen periode met hem te doen had, maar ik vond het wel mooi: doelman Kenneth Vermeer tegen AZ! Na een mindere periode zette coach Frank de Boer Vermeer naar mijn mening terecht op de reservebank. Zo werkt het immers in het topvoetbal. Gefascineerd door sport, door voetbal, door keepers, maar vooral door de betrekkelijkheid in het voetbal keek ik naar de reacties over Vermeer na afloop van het bekerduel tegen AZ (0-1).

Het mooiste van afgelopen donderdag was misschien nog wel de reactie na afloop van Vermeer zelf. De Ajax-doelman keepte een heerlijke pot en groeide in de wedstrijd na het stoppen van een strafschop. Vermeer werd na afloop voor de camera’s van FoxSports gevraagd hoe hij zich voelde: ‘Ik mag tevreden. We waren blij en hebben het met zijn allen gedaan.’ Prachtig dat ‘mediatraining-sausje’, maar de doelman zal toen hij thuiskwam zijn hond hebben beetgepakt en hem vol op de bek hebben gezoend!

Het één-na-mooiste, maar wel meest typerende moment was die in de laatste minuut van de wedstrijd. AZ-doelman Esteban ‘jaagt’ de bal nog eenmaal het strafschopgebied in. Vermeer’s zwakste punt: hoge ballen klemvast vangen, zijn opeens geen probleem meer deze wedstrijd. De goalie roept ‘los’ en torent boven zijn verdediging en Alkmaarse aanvallers uit: klemvast!

Één wedstrijd, of eigenlijk drie a vier momenten zetten Vermeer weer volledig op de kaart! Combineer de koppigheid en de eerdere woorden die onze bondscoach sprak over Vermeer (‘hij is in mijn systeem de beste optie’), dan weet je dat Kenneth Vermeer ‘gewoon’ meegaat met Oranje naar het WK.

Heerlijk betrekkelijk, dat voetbal! Alleen Louis wist al, wat Kenneth en wij nu weten: Vermeer is in bloedvorm!

WDHP (Wie de handschoen past) is een column van Tom Vastenavond (Eindredacteur SallandVoetbal), editie 24, maand maart 2014