WDHP (23): Verschil GA Eagles en PEC Zwolle lijkt 10 punten

Aan het einde van 2013 kijk je toch altijd even terug naar het halve seizoen Eredivisie van GA Eagles en PEC Zwolle. GA Eagles keerde na 17 jaar terug in de Eredivisie en PEC Zwolle maakte zich met nieuwe trainer Ron Jans op voor een tweede seizoen in de Eredivisie. Nu, oudjaarsdag staat GA Eagles met 23 punten op de tiende plek. PEC Zwolle staat met 22 punten op de 11e plaats. Prima posities zou je zeggen, met een verschil van één punten tussen beide clubs. Toch lijkt GA Eagles niet één punt voor te staan op PEC Zwolle, maar tien! Hoe kan dat?

PEC Zwolle werd de eerste wedstrijden in augustus naar grote hoogte afgevuurd. Achtereenvolgens werden Feyenoord (2-1), Heracles (1-3), NEC (1-5) en Cambuur (2-0) verslagen. PEC Zwolle stond bovenaan in de Eredivisie en alles klopte aan de succesformule tussen Ron Jans en PEC Zwolle. De Zwollenaren konden zelfs na de openingswedstrijd de blessure van doelman Boer prima opvangen met de aangetrokken Kevin Begois. Toch ging het na de vijfde wedstrijd (thuis tegen Utrecht, 1-1) bergafwaarts. We tellen de 14 wedstrijden die volgden na Cambuur thuis: 6x verlies, 7x gelijk en 1x winst. Positief tussen deze serie door is wel het plaatsen voor de kwartfinales van de KNVB-beker. Fortuna Sittard, Wilhelmina’08 en Excelsior werden aan de zegekar gebonden. Met JVC Cuijk in een thuisduel in de kwartfinales, lijkt de halve finale binnen handbereik.

Zoals het in het voetbal werkt, denkt niemand meer aan het goede voetbal in de eerste vijf wedstrijden. Of de uitstekende eerste helft in Eindhoven tegen PSV (1-1). Met name de laatste thuisnederlaag tegen Heerenveen (1-2) en het kansloze verlies in Deventer tegen GA Eagles (4-1) en de evenzo kansloze nederlaag tegen Feyenoord (3-0) blijven hangen. Je bent immers zo goed als …

GA Eagles startte zoals je van een promovendus mag verwachten: fris en onbevangen. Analytici zagen de volksclub uit Deventer als één van de grootste degradatiekandidaten. Hard werken, een goed collectief en de steun van de trouwe aanhang moest ‘Kowet’ toch een eind kunnen brengen. Alles wat meer is dan de 16e plaats is mooi meegenomen. Vooral in het begin werden we bij Fox Sports een keer of 66 getrakteerd op beelden uit de omgeving van de Vetkampstraat en die ‘Engelse sfeer’. Reclame voor het voetbal, reclame voor GA Eagles. Mooie ingrediënten en veel positieve reclame, maar je haalt er geen punten mee.

De ploeg van Foeke Booy stal in het eerste duel (uit tegen FC Utrecht) bijna de volle buit (1-1). Daarna maakte GA Eagles het zichzelf gemakkelijk en kreeg ‘lucht’ na de overwinning in het eerste thuisduel tegen ADO Den Haag (2-1). GA Eagles raakte dit afgelopen halfjaar nimmer verstrikt in een crisis of een serie slechte wedstrijden waardoor de paniek uitbrak. Iedere keer werden op de juiste momenten drie punten gepakt, waardoor men van de degradatielijn verwijderd bleef. Negatief nieuws rond het stelen van de Jupilerschaal van PEC Zwolle en het tijdelijk staken van het thuisduel tegen Vitesse is de club vergeven. Laten we het houden op groeistuipen.

Typerend is dat PEC Zwolle inmiddels volop in beweging is aangaande aan- of verkopen van spelers, terwijl het in Deventer ijzig stil is. Blijven Lachman, Achenteh en Benson in Zwolle? Karagounis (bijna zeker) en Mahmadov zijn inmiddels al binnengehaald door technisch directeur Nijkamp. Maar is PEC Zwolle niet gewoon een type Avdic nodig? Een spits die een bal kan vasthouden!

Het gat met de nummer laatst NEC is voor PEC Zwolle zeven punten en voor GA Eagles acht punten. Een redelijk marge, maar één wedstrijd na de winterstop kan alle gevoelens over een goede of slechte seizoenshelft weer wegspoelen, want je bent immers zo goed als …

Allen een gelukkig en sportief 2014 !

WDHP (Wie de handschoen past) is een column van Tom Vastenavond (Eindredacteur SallandVoetbal), editie 23, maand december 2013