WDHP (20): AU, AU Twentse traditieclubs!

Ik dacht het wel vaker: wat is er aan de hand in Twente? Maar na afgelopen zondag ligt er naar mijn mening genoeg reden om er een column aan te besteden. De traditieclubs in Twente gaan kapot! Na de knappe overwinning van Overwetering ¬†(4-0) ,of liever gezegd de nederlaag van Sportclub Enschede, was het dieptepunt bereikt! En alsof het niet slechter kon verloor zondag ook nog ‘het-ooit-zo-grote’ Stevo bij WVV’34 met 2-0. Ploeteren in de tweede klasse: AU AU AU!

Als ¬†puberjochie reisde ik ooit, met de huidige leider van Rohda 1, achter Rohda Raalte aan door het hele land. Uithoeken van Appingedam, Groesbeek, Sneek tot Barger-Oosterveld alles zagen we van Rohda 1. Zo speelde ‘ons’ Rohda in die tijd lang in de eerste klasse. En ging we het seizoen ’98/’99 van district Oost naar Noord, waardoor we in Emmer Compascuum, Drachten en Groningen kwamen. En vervolgens ergens in de lente in Blijham, ergens diep in Groningen, bij ASVB kampioen te worden. Prachtige tijd!

Toen door Rohda een aantal keren de stap voor en achteruit werd gemaakt tussen de eerste klasse en hoofdklasse (Topklasse bestond nog niet), verheugde ik me bij de aanloop naar het seizoen vooral op de potjes tegen de ploegen van dichtbij: De Zweef, Colmschate’33, Tubanters, Quick’20, Sportclub Enschede, HSC’21, Achilles’12 en Stevo. Prachtige wedstrijden tegen mooie verenigingen! Ook verenigingen waar ik tegenop keek, omdat ze de organisatie altijd tienmaal beter voor elkaar hadden dan Rohda, foeterden we vaak in de auto terug!

Een heel rijtje van die zojuist genoemde clubs uit Twente hebben het zwaar op dit moment. Tubanters speelt middenmoot derde klasse, Sportclub Enschede, De Zweef en Stevo spelen inmiddels in de tweede klasse, Achilles’12 blijft stabiel (in de eerste klasse). Dat mag je ook zeggen over Quick’20 en HSC’21 in respectievelijk de Hoofd- en Topklasse. Stevo werd in 1994 kampioen van de zondagamateurs. Sportclub Enschede speelde van 1982 tot 1997 onafgebroken in de top-10 van de Hoofdklasse.

Wat heb ik te doen met ‘de oudjes’ ¬†langs de lijn van Sportclub Enschede en Stevo. Zij mogen met recht spreken over: vroeger was alles beter! … zeker na afgelopen zondag!

Tom Vastenavond

Wie De Handschoen Past is een maandelijkse column over voetbal in Salland en/of daarbuiten. Editie (20) september 2013