Gisterochtend werd ik vlak na het afgaan van de wekker opgeschrikt door het bericht dat Theo Bos op 47-jarige leeftijd is overleden. Ondanks dat je weet dat hij ongeneeslijk ziek was, schrik je toch altijd. Theo Bos, geboren in Nijmegen, maar clubicoon van aartsrivaal Vitesse. Bos stopte in 1998, na 369 wedstrijden voor Vitesse te hebben gespeeld. Er was nooit een andere club voor Theo! Mister Vitesse was een bijnaam die zeker op zijn plaats was, na 15 seizoenen in het eerste elftal te hebben gespeeld.

Na zijn actieve carrière werd Theo Bos trainer bij de jeugd van Vitesse, daarna volgde het hoofdtrainerschap bij FC Den Bosch, totdat Bos in 2009 ’thuis’ kwam als hoofdtrainer van Vitesse. In Arnhem volgde een lastige en zelfs kwetsende periode. Vitesse zat op dat moment in grote financiële nood en toch waren de verwachtingspatronen torenhoog. Na goed anderhalf jaar was Bos het ‘haasje’ of liever gezegd ‘het kind van de rekening’. Tegenvallende resultaten zorgden voor ontslag van het clubicoon. Na zijn periode bij Polonia Warschau, werd tijdens het oefenmeesterschap bij FC Dordrecht alvleesklierkanker geconstateerd. Bos kon deze oneerlijke strijd helaas niet winnen.

Theo Bos, werd hoofdtrainer van Vitesse, omdat de club hem nodig had en omdat Bos niet zonder Vitesse kon. Vitesse kon helaas, zo bleek later, wel zonder Theo Bos als hoofdtrainer. Als clubicoon volgde na zijn ontslag een dreun in de clubliefde die langzaam weer gerepareerd moest worden. In de laatste maanden van het leven van Bos toonde Vitesse gelukkig aan, dat Bos een waar clubicoon was/is.

Is het wel zo verstandig voor clubiconen en legende-voetballers om hoofdtrainer te worden? Als hoofdtrainer word je beoordeeld op keiharde resultaten. Vaak genoeg zie je dat de glans die opgebouwd is als voetballer verdwijnt naarmate men als trainer slecht presteert. Het beste voorbeeld op dit moment is Marco van Basten tegenwoordig bij SC Heerenveen (en voorheen trainer van Ajax). Het kost moeite de hedendaagse bril af te zetten en Marco ook te zien als die meer dan geweldige spits van weleer. Ruud Gullit is ook iemand die zijn glans, nadat hij als voetballer stopte, behoorlijk kwijt is geraakt. Voor wereldvoetballers en club-iconen zou eigenlijk moeten gelden, dat zij tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Heren voetbalbestuurders: Club-iconen mogen geen hoofdtrainer worden! De verhalen en legendes van spelers blijven zoveel mooier, wanneer men niet als trainer de club hoeft te verlaten door de achterdeur. Of wanneer resultaten tegenvallen het ongemene gebulder van voorzitter of supporter hoeven aan te horen. Marco Van Basten werd in Amsterdam uitgemaakt voor ‘Pannenkoek’! Hoe bestaat het?

Daarom zou ik willen zeggen tegen Dennis Bergkamp: “Mocht Ajax, Arsenal of Oranje jou ooit vragen als hoofdtrainer, DOE HET NIET DENNIS!”

 

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een maandelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 16 (maart 2013)