Het was niet prettig als amateur-voetballiefhebber de afgelopen weken. Het werd pijnlijk duidelijk dat de belangen in het profvoetbal toch wel iets groter liggen dan bijvoorbeeld in de vijfde klasse H. Geen veldverwarming en geen sneeuwruimers die aan werk mochten ook al zouden ze willen. Kortom, amateurvoetbal afgelast: leve de Eredivisie! Op de tribune ‘vernikkelen’ van de kou is ook geen pretje, dan maar binnen voor de tv. 

Na een periode van winterstop blijft het in januari ieder seizoen weer de vraag of er gevoetbald kan worden. Het gaat vaak met horten en stoten. Deze jaargang was er januari weinig eer te behalen. Weinig, niet geen, bewust het woordje weinig, want ik kijk toch jaloers naar verenigingen en gemeentes met ‘voetbalgekken’ die het voor elkaar krijgen (kunst)grasvelden uit liefde voor het voetbal en/of hun amateurclub sneeuwvrij te maken. Ze doen er alles aan om het door te laten gaan. Mijn ervaring is dat per gemeente en per voetbalvereniging nogal verschilt hoeveel men ervoor over heeft om wedstrijden door te laten gaan.

Maar goed, de koude maand januari zijn we doorgekomen! Vrolijk beginnend aan februari komt de voetbalcompetitie weer niet echt op gang: Carnaval! Wanneer je van boven de rivieren bent en niet meegezogen wordt in het ‘carnavalsgeweld’ zul je je toch afvragen waarom dit een voetbalvrij weekend moet worden. Clowns, cowboys en dansmariekes weten niet beter en zullen ’s ochtends blij zijn dat er voetbal op het programma staan!

De ene muts mag eindelijk af, kan die andere gelijk weer op! Laten we er na de carnaval een streep onder zetten! Geen kou, geen afgelasting, geen feest: JUST FOOTBALL, dat is al feest genoeg !

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een driewekelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 15 (februari 2013)