Amper bekomen van een intensieve week op Gran Canaria kan ik niet anders dan over deze fantastische week met vv Heino 1 te schrijven. Een strak georganiseerde week, waarin de bus klaarstond als we wilden trainen, kleding gewassen werd, water langs de kant van het veld klaarstond en ga zo maar door. Ook was er een prima verhouding tussen voetbal, andere teamactiviteiten en vrijheid te doen wat je zelf wilde. Alsof we het al tien jaar organiseerden!

Voor het eerst een trainingskamp voor deze locatie, met deze groep (mede)organiseren heeft heel wat voeten en twijfels in aarde gehad. Dat het uiteindelijk één groot (voetbal)feest werd, waarin zelfs op vrije uurtjes elkaar werd opgezocht, hadden we in deze mate niet verwacht. Kaarten, dobbelen of zonnen aan het zwembad werd zelden in ‘groepjes’ gedaan, maar door een ‘mengelmoes’ die je van te voren niet meteen zou verwachten. Sowieso snap ik nu een stuk beter waarom mensen in de winter ervoor kiezen om de (Spaanse) zon op te zoeken, maar ook waarom clubs trainingskampen organiseren. Het kan een ‘vonk’ doen aanwakkeren die op het veld voor lange tijd terug te zien moet zijn.

Opvallend was ook dat het trainingscomplex waar ‘de boertjes uit Oosten’ van vv Heino trainden en speelden, alleen door Nederlandse ploegen werd bespeeld. Nog dieper inzoomend zie je dat vv Heino de enige ‘oostelijke’ club was die op Gran Canaria actief was deze winter (FC Twente niet meegerekend). SC Feyenoord, ADO’20, Barendrecht, Scheveningen, Rijnsburgse Boys, Katwijk, SC Monster en GDA waren allen ‘westelijke’ clubs. Zeker de topklassers in dit rijtje zijn clubs waar het er allemaal super ‘gelikt’ uitziet.

Ik ben er van overtuigd dat, om 7 uur in de ochtend de trappen naar strand toe vijfmaal op en af moeten (door een niet nader te noemen team), minder effect heeft dan een teamactiviteit in combinatie met een stapavondje. Tuurlijk zal conditietraining positieve gevolgen hebben, maar wat doet dit met de moraal? En waarom zou je vijfmaal trainen in een week op Gran Canaria, als je dit in Nederland, maar tweemaal doet? Ik geloof dat de winst van een trainingskamp vooral in de teamgeest gezocht moet worden.

Zeker is dat Heino het tegen sommige ‘westelijke’ ploegen voetballend aflegt, maar qua sfeer en teamgeest denk ik dat vv Heino Topklasse-waardig was!

 

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een driewekelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 14 (januari 2012)