Hij zit er weer bijna aan te komen: de winterstop. Een periode van afwachten of het doorgaat, de majot van Romario en zaalvoetbal. Romario die het in Nederland rond deze periode “een bee(f)tje koud” vond. Gelijk had hij zeker, zeker gezien zijn achtergrond. Vrouwen in bikini en een strandvolleybal op de Copa Cabana is wat anders dan moeten rennen (vanaf de auto) naar de garage, omdat het regent in Udenhout.

Zaalvoetbal. In de winter een redelijk geliefde activiteit onder voetballers. Clubs in Salland voetballen in Broekland, Holten, Heino, Deventer, Zwolle of Haarle. Zeker in de steden Deventer en Zwolle zijn de onderlinge duels van de ‘stadsen’ goed voor de nodige rivaliteit. Daarbuiten kan niet echt worden gesproken van een ‘zaalcultuur’ in Salland. Zo is het Sallands zaalvoetbaltoernooi in de Rohda-hal inmiddels ‘doodgebloed’. Terecht, dat men het stokje overgeeft aan een andere club die er nieuw leven inblaast. SV Broekland pakt dit stokje op en zal in een schitterende nieuwe sporthal hopelijk zorgen voor een mooie traditie.

Als liefhebber van zaalvoetbal hoef je niet eens heel ver te zoeken voor een prestigieus toernooi, namelijk ‘om de hoek’ in Hardenberg, Ommen en omgeving Drenthe wordt voor de 36e maal het Protos Weering toernooi gehouden. In 1982/1983 staat hier zelfs Rohda Raalte nog een keer als winnaar genoteerd. Maar liefst 20 poules (!) met 5 ploegen, dus 100 teams vanaf de voorronde die zich proberen te plaatsen in 20 verschillende sporthallen in de regio voor de finaledag! Op 5 januari is na de vele voorrondes het tijd voor de finaledag in Sporthal Angelslo te Emmen. De sporthallen schijnen ieder jaar weer uit te puilen met voetballiefhebbers die de zaal in duiken om de veldvoetballers aan het werk te zien.

SV Broekland zal het Protos Weering toernooi (nog) niet benaderen. De traditie zoals bij een toernooi als het Protos Weering toernooi moet ook groeien. Veel aandacht geven, genoeg ingrediënten erin, zorgen voor water en een band opbouwen. Dan kan zelfs bij strenge vorst iets moois bloeien!

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een driewekelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 13 (december 2012)