Gisteravond werd hij weer gespeeld door GA Eagles: de uitwedstrijd tegen MVV Maastricht of zoals Limburgers zeggen ‘us MVVke uut Mestreeeech’. Een flink stukje fietsen voor de vrijdagmiddag. Goed 208 kilometer en ruim twee uur verder, ben je van Deventer naar het zuiden van Limburg gereden. Waar sommige betaald voetbalclubs het budget hebben om in een hotel in de buurt te rusten of nog even te eten, moet GA Eagles het helaas doen met een ‘bolletje kaas’ tijdens de reis. Wie weet zit er ook nog een pakje Appelsap in, voor de mannen van Erik ten Hag. Duidelijk is wel dat zo’n verre uitwedstrijd voor- en nadelen heeft.

Een klooster is er niks bij! Trainer Erik ten Hag eist absolute stilte in de bus na deze schandalige 4-0 nederlaag: “Waarom zijn we in godsnaam naar Maastricht gereden, mannen! Waarom? Waarom Joey? Waarom Marnix? Om ons voor schut te laten zetten door een stel halve Belgen? Sjonge jonge, ongelooflijk!” Het enige wat de spelers deze terugweg mogen doen is ademen.

“We kunnen tevreden zijn met dit gelijkspel”, zegt doelman Nick Marsman voor de camera van Eredivisielive nog net voor hij de bus in springt voor de lange terugweg. De spelers pakken een frisje en nemen nog een broodje. Na terugkomst in Deventer sluipen de spelers richting de start voor een “cola”. Erik ten Hag ziet het knipogend tegemoet.

“Heren, willen jullie nu gaan zitten. Kom op, zitten!” De buschauffeur loopt een beetje rood aan terwijl hij de spelers van GA Eagles toespreekt door de krakende microfoon. De vraag is of er één speler is, van de hossende rood-gele spelersgroep, die dit gehoord heeft. Onderweg in de drie uur durende reis wordt er gepist, geklooid bij een tankstation en bier bij gehaald.

Prachtig toch, zo’n verre uitwedstrijd? Als je wint …

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een driewekelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 12 (november 2012)