De gemiddelde voetballiefhebber werd afgelopen donderdagavond gepijnigd in spanning bij de bekerloting voor de vierde ronde van de KNVB-beker. Op een onoverzichtelijke manier was er live op internet een loting te zien. Eredivisielive liep tien minuten achter en zond het semi-live uit. SBS6 maakte het nog bonter, terwijl alles en iedereen al wist hoe de loting was verlopen kwam deze zender midden in de nacht, tussen de Tellsell-reclames en blote bel-me-nu dames, met de uitslag van de loting. Je moet er wat voor over hebben!

Eenmaal duidelijk wie-wie heeft geloot focuste voetbalminnend Nederland zich op Feyenoord, Ajax en PSV. Wij, simpele Sallanders, zagen maar 1 ding: er komt dit seizoen toch nog een IJSSELDERBY!

Feyenoord-icoon Willem van Hanegem koppelde in de loting op Het Kasteel/Spangen in Rotterdam GA Eagles aan PEC Zwolle. Met haarfijne precisie drukte ‘de kromme’ op de rode knop die allereerst het balletje ‘ GA Eagles’ en daarna ‘PEC Zwolle’ omhoog schoten. Middels het supersonische luchtdrukpistool schoot Willem, alsof hij nog voetbalde, raak!

Zelf zie ik liever balletjes of ‘eitjes met lootjes erin’ in een grote vissenkom. Geknoei met het openen van de balletjes, maakt de spanning alleen maar groter! Stel je toch eens voor: de ‘grote’ Willem van Hanegem die met vragende ogen naar Hans Kraay jr. kijkt en met natte ogen een hulpvraag laat zien. Willem krijgt het balletje niet geopend … “Hans, kun je even …?”, mompelt Willem. Hans stapt op Willem af en pakt krachtig het ene deel van balletje vast, Willem laat het andere deel niet los. Willem zet zijn voet op de tafel om kracht te kunnen zetten, Hans doet hetzelfde. Het plan werkt! Het balletje opent zich langzaam maar zeker. PLOP! Het balletje is open! Door de kracht vallen Hans en Willem achterover op de studiovloer. Het briefje op de vloer toont “GA Eagles”. Hans en Willem lachen het uit. Hans pakt zijn microfoon terug: “Zo, dat GA Eagles is een taaie club, laat zich niet makkelijk vangen”. Hans maakt een knip-gebaar richting de regie.

Maar goed dat SBS6 en Eredivisielive de loting niet live uitzenden …

 

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een driewekelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 11 (oktober 2012)