Sociale media zijn enorm in opkomst, met alle voor- en nadelen vandien. Voetbal en sociale media zijn tegenwoordig ook een mooie combinatie. We weten nu namelijk precies waar Gregory van der Wiel tegenaan kijkt als hij zit te poepen op de Parijse wc. Of hoeveel schepjes sateh Ronald Koeman neemt bij de bami. Niet echt functionele informatie, maar wel vermakelijk.

Waar Twitter en voetbal elkaar wel functioneel ‘raken’ is op het gebied van uitslagen. We weten op Twitter nu nog eerder dan Pelle zelf of hij een doelpunt op zijn naam heeft gekregen of dat het een eigen goal was. Nog even en dan twittert Siem de Jong vantevoren in welke hoek hij de penalty gaat schieten en Ten Rouwelaar in welke hoek hij gaat duiken, dat noem ik nog eens een mooi tweede scherm!

Voor uitslagen is Twitter ideaal, binnen een paar minuten of zelfs seconden na afloop van een wedstrijd weet je wat jouw favoriete club heeft gemaakt. Hoe anders was dat vijftig jaar geleden? Toen stonden mensen op zondagavond bij de plaatselijke sigarenzaak te wachten op de man die de uitslagen van de Nederlandsche Eredivisie in de etalage ophing, bedoeld om de mensen die met Toto meespeelden te kunnen bedienen. Spannender kan het volgens mij niet! Een klein A4’tje dat de zondag kon maken of breken …

Ongeveer twintig jaar geleden keek ik bij uitwedstrijden van Rohda Raalte (vlak voor Studio Sport) tegen 19u zondagavond op NOS teletekst om te zien wat de ‘Rood Gele helden’ hadden gemaakt. Eenmaal moest Rohda een beslissingswedstrijd spelen tegen SV Epe in Hattem om promotie naar de Hoofdklasse. Ik mocht nog niet mee met de bus, maar mocht wel bellen met de kantine na afloop. De dienstdoende kantinemedewerker vertelde me dat Rohda had verloren met 0-2. Zo jong nog, en toen al een slecht-nieuws-gesprek! Ook al hadden ze verloren, ik had het willen zien. Waar ging het mis? Hoe ging het mis? Zo’n ‘koude’ uitslag via de telefoon nooit weer !

Live bij een wedstrijd zijn is (altijd) fijner dan deze te moeten volgen via twitter,radio,telefoon of het a4’tje bij de sigarenzaak. Zelfs als er verloren wordt, zie je dat liever met eigen ogen. De combinatie verlies van jouw club en dit achteraf horen, via welk medium ook, went nooit!

 

‘Wie de handschoen past’ (WDHP) is een driewekelijkse column over voetbal in Salland en verre omstreken. Uitgave 10 (oktober 2012)