Wat blijft er over van de zondagamateurs?

De gemiddelde (amateur)voetballiefhebber zal de discussie over het zaterdag- of zondagvoetbal deze dagen niet ontgaan zijn. Regelmatig stromen de nieuwsberichten binnen over besluiten in ledenvergaderingen van clubs die voornemens zijn hun prestatie-zondag-elftal terug te trekken. Wat blijft er over van het amateurvoetbal op zondag?

In de zondag Eerste Klasse E hebben inmiddels De Zweef en Rigtersbleek aangegeven vanaf komend seizoen niet meer te zullen uitkomen met een zondag-elftal. Een competitie daarboven (zondag Hoofdklasse) hebben MSC Meppel en Quick’20 dit besluit ook al genomen.

Volgens bronnen is de KNVB vooralsnog op korte termijn niet voornemens om te kijken naar een andere competitieopzet. Bijvoorbeeld het samenvoegen van zaterdag en zondagvoetbal zoals dit nu al op Tweede Divisie-niveau gebeurt. MSC Meppel maakte zich hier enkele jaren hard voor, maar kiest nu ‘eieren voor zijn geld’ en maakt zelf de overstap.

Clubs die met hun eerste elftal nu vanuit het zondag-voetbal de oversteek willen maken naar het zaterdag-voetbal moeten onderin de vierde klasse beginnen. Sommige clubs hebben hier al op ingespeeld door een zaterdagelftal in een eerder stadium te starten, zoals De Zweef en Tubantia. Quick’20 heeft bijvoorbeeld al een zaterdag-elftal op tweede klasse niveau.

Wat zeer waarschijnlijk is dat in de nacompetities vanaf de plekken in de Hoofdklasse aan het einde van het seizoen extra plaatsen gaan vrijkomen. Een ander scenario kan zijn dat de competities kleiner gemaakt kunnen worden. Vooralsnog geen verandering in competitie-opzet. Wordt ongetwijfeld vervolgd …