Stel u woont in Den Nul (geografisch gezien het middelpunt tussen Deventer en Zwolle) en u bent onbevangen qua clubsentiment, maar wilt toch eens een avondje naar het voetbal in de buurt. Het betaalde voetbal welteverstaan. Dan heeft u de keuze uit Go Ahead Eagles en FC Zwolle. Aangezien de economische crisis ook uw portemonnee heeft geraakt, wilt u wel waar voor uw geld. U komt voor mooie acties, goed spel, maar eigenlijk alleen voor doelpunten en een overwinning. Waar kunt prijskwaliteits-technisch dan het beste gaan kijken: Zwolle of Deventer?

We gaan er vanuit dat u ter hoogte van de middellijn tegenover de hoofdtribune wilt gaan zitten. Dan zit u bij Go Ahead Eagles op de IJsseltribune en bij FC Zwolle op de Fred Patrick tribune.
Eerst even de statistieken van de thuiswedstrijden dit seizoen op een rij:

Club Wedstr. Punten Goals voor Goals tegen Losse kaart Seizoenkaart
GA Eagles 10 20 23 12 16 euro 9,41 euro*
FC Zwolle 9 27 30 9 20 euro 11,76 euro*


*Het totaalbedrag van een seizoenskaart gedeeld door het aantal te spelen thuiswedstrijden.
(Voor GA Eagles is dit 160 euro voor FC Zwolle 200 euro, gedeeld door 17 wedstrijden)

Doelpunten
Voor een doelpunt, van de thuisclub, betaalt u (met een los kaartje) bij GA Eagles dit seizoen gemiddeld 6,95 euro. Bij FC Zwolle betaalt u 6,00 euro per keer dat u kunt juichen.
Uiteraard zijn seizoenkaarthouders goedkoper uit dan de mensen die een los kaartje kopen. Voor een doelpunt van hun club betalen vaste GA Eagles supporters 4,09 euro. Voor Zwolse supporters kost een doelpunt in het eigen stadion 3,52 euro.

Of u ook voor tegengoals van de thuisclub wilt betalen is de vraag, maar toch even de kosten op een rij. Deze goals zijn ‘gelukkig’ aanmerkelijk duurder om te zien. Bij GA Eagles betaalt u 13,33 euro voor een tegengoal, bij FC Zwolle is dit precies de prijs van het kaartje namelijk 20 euro. Tegengoals zijn bij GA Eagles voor seizoenkaarthouders te zien voor 7,84 euro, bij FC Zwolle voor 11,76 euro.

Winkansen
FC Zwolle draait een goed seizoen en thuis was er dit seizoen 100% winst. Hier betaalt u dus 20 euro, voor seizoenskaarthouders is dit 11,76 euro. Bij GA Eagles wist men zes van de tien wedstrijden te winnen. Een overwinning in Deventer is duurder, namelijk 26,66 euro bij het kopen van een los kaartje. Seizoenkaarthouders betalen 15,68 euro per overwinning dit seizoen.

Topscoorders
Als u dan toch in het stadion bent wilt u ook de belangrijke jongens zien scoren. Kortom, wat kost het om de huidige topscoorder te zien juichen?
We nemen Nassir Maachi van FC Zwolle (met totaal 12 doelpunten) en Marnix Kolder van GA Eagles (met totaal 8 doelpunten). Maachi maakte in vier van de negen thuiswedstrijden één goal of meer, hij maakte in totaal in thuiswedstrijden zeven goals. Met een los kaartje ziet u gemiddeld voor 25,71 euro een goal van Maachi. Met een seizoenkaart is dit 15,12 euro.
De Deventer spits Kolder maakte in vijf van de tien thuisduels steeds één goal. Daarvoor betaalt u 32,00 euro of als seizoenkaarthouder 18,82 euro.

Genoeg statistieken, conclusies trekken laat ik aan uzelf over…
Of weegt uw clubsentiment toch zwaarder dan uw portemonnee?