Het bekervoetbal in het district Oost is toe aan de vierde ronde. Na een tussenronde die gespeeld werd weken geleden, moeten nu alle ploegen weer aan de bak. Uit Salland is alleen VV Heino nog actief in dit bekertoernooi. De club uit het gelijknamige dorp lootte mooi, maar ook zwaar: een thuiswedstrijd tegen zaterdag-hoofdklasser DVS’33.

VV Heino heeft onder trainer Marc Lobbert een buitengewoon mooi seizoen. Het eerste elftal van VV Heino werd in de Gemeente Raalte onlangs uitgeroepen tot ‘sportploeg van het jaar 2011’ ook in 2012 lijkt de ploeg weer een gooi te doen naar deze titel. Als nieuwkomer in de tweede klasse J stelt men zich, qua resultaten, niet bepaald bescheiden op.

Lobbert vertelt: “Het seizoen verloopt eigenlijk boven verwachting. We spelen goed en herkenbaar voetbal, dat ook nog eens een goed resultaat oplevert. We staan momenteel bovenaan in de competitie, in tweede periode ook en zitten nog bij de laatste 32 ploegen in de beker. Dus het seizoen is tot nu toe zeer succesvol.”

Verwende supporters willen doorgaans niet alleen goede resultaten zien, maar ook verzorgd voetbal. Hoe zit dat in Heino?  “De spelbedoelingen zowel aanvallend als verdedigend waren in het begin van het seizoen wel zoeken, maar door hier veel op te trainen en met gebruik van videoanalyse hebben we enorme stappen kunnen maken. Deze videoanalyse is zowel in teamverband, voor spelers in dezelfde linie en ook voor een speler individueel zeer nuttig. We hebben met name enorme stappen gemaakt in de manier van verdedigen. Ik denk dat het genoeg zegt dat we in de eerste periode vijftien doelpunten tegen hebben gehad en inmiddels nog maar twee doelpunten in de tweede periode. Ook aanvallend hebben we winst geboekt, in de manier van opbouwen en aanvallen zit veel variatie. We hebben als ploeg de nodige kwaliteiten. Een tegenstander haalt daardoor niet zomaar de angel eruit. We hebben eigenlijk een zeer compleet elftal. Ik ben zeer tevreden over de prestaties, maar zeker over het vertoonde spel met de spelbedoelingen. We hebben de supporters al veel goede wedstrijden voorgeschoteld.”, roemt de trainer vol zelfvertrouwen zijn elftal.


Trainer Marc Lobbert maakt tijdens de wedstrijdbespreking gebruik van een bord met video-analyse 

Maar bekerwedstrijden zijn vaak anders dan competitiewedstrijden. Deze worden aan het begin van het seizoen vaak gebruikt als veredelde oefenwedstrijden?
“Ik zeg altijd: elke prijs is een prijs. Natuurlijk vind je vaak de competitie belangrijker, maar voor de beker spelen en zeker deze wedstrijden maakt het geweldig om ver te komen. Tevens is het voor ons nu interessant om te zien hoe we ons staande houden tegen ploegen van een hoger niveau. Dus deze wedstrijden gebruik ik zeker niet als oefenwedstrijden. We spelen om zo ver mogelijk te komen. Wanneer je bij de laatste vier (halve finale, red.) komt, mag je meespelen in het grote KNVB bekertoernooi en dat kan de club aardig wat centjes opleveren. Dus we zullen elke wedstrijd in deze beker benaderen met de wil om deze te winnen. Dat betekent dat op dat moment mijn beste elf spelers spelen.”, verklaart de oefenmeester.

Trainer Lobbert is als jeugdtrainer geen onbekende in de regio Salland. Hij trainde onder andere verschillende jeugdteams van Rohda Raalte, Voorwaarts Twello en Excelsior’31. Momenteel is hij bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij de senioren.

Kent hij als nieuwkomer bij de senioren het eerste elftal van DVS’33 uit Ermelo?
“Ik ken de vereniging DVS’33 als een mooie zaterdagclub. Ik moet zeggen dat ik het eerste elftal voetballend niet ken. Ik heb het voordeel dat mijn maatje trainer is bij VV Berkum (Roeland ten Berge, red.). Zij maken altijd een video-opname van de wedstrijden. Een aantal weken geleden heeft Berkum nog tegen DVS’33 voor de competitie gespeeld. Er is dus voldoende info aanwezig. We zullen ons absoluut niet aanpassen, maar het is wel lekker om te weten waar hun kwaliteiten en tekortkomingen liggen.”

Waarom moeten mensen op dinsdag 28 februari om 20.00u naar sportpark De Kampen komen? “Ik geef ons toch een goede kans tegen deze zaterdag hoofdklasser. Als wij de discipline en de concentratie kunnen opbrengen om duidelijk uit onze spelbedoelingen te spelen, hebben wij gewoon een hele goede ploeg die kan stunten om deze ploeg uit te schakelen. Ik denk wel, om te winnen, moet een ieder die dag wel op zijn top zijn om de volgende ronde te halen.”

Uitslag? ”Je moet een beetje bluffen. Ik geef ons het thuisvoordeel: een 2-1 overwinning!”, besluit de oefenmeester met een glimlach.

De stap naar de ‘grote’ KNVB-beker

Ondanks dat de strijd van de amateurs om de beker een mooie is, lonkt voor de ploegen die écht hoge ogen gooien in amateurbekertoernooi ook de stap naar de grote en nog mooiere KNVB-beker, waar ook alle betaald voetbalclubs aan meedoen: de KNVB-beker. Om daaraan te mogen deelnemen moet bij de laatste vier worden geëindigd in de districtbeker Oost. En mocht de grote KNVB-beker gewonnen worden dan ben je verzekerd van Europees voetbal.

Het zou zomaar kunnen in september 2013: VV Heino thuis tegen Celtic voor de Europa League ….

Gehele programma vierde ronde:

Datum Thuis Uit Tijdstip Wedstrijd
28-02 Excelsior’31 AGOVV 20.00u 1
18-02 SDV Barneveld KHC   3-0
28-02 BAS De Treffers 20.00u 3
28-02 AWC HSC’21 20.00u 4
28-02 Heino DVS’33 20.00u 5
21-02 CSV A’doorn 2 SVZW   0-3
28-02 HHC Hardenberg FC Presikhaaf 20.00u 7
28-02 Lelystad’67 Juliana’31 20.00u 8
28-02 Germania Ostrabeke 20.00u 9
28-02 Achilles’29 RKHVV 20.00u 10
21-02 Rigtersbleek DETO* Deto w.n.s 3-3
28-02 Ruurlo VVOG 20.00u 12
28-02 SDC Putten FC Lienden 20.00u 13
28-02 DVE-Trajanus Vogido 20.00u 14
28-02 Zwolsche Boys Longa’30 20.00u 15
28-02 Sparta Nijkerk De Bataven 20.00u 16

 

Programma vijfde ronde:  
Winnaar 1 SDV Barneveld
Winnaar 3 Winnaar 4
Winnaar 5 SVZW
Winnaar 7 Winnaar 8
Winnaar 9 Winnaar 10
DETO Winnaar 12
Winnaar 13 Winnaar 14
Winnaar 15 Winnaar 16