VV Heino schrijft geschiedenis met huzarenstuk: promotie naar Eerste Klasse

Het was spannend. Het was superspannend. Zeker anderhalf uur na de wedstrijd was de spanning en vermoeidheid nog van de gezichten af te lezen. Maar na 120 minuten voetbal bleek de VV Heino vanmiddag onder de streep sterker dan PH uit Almelo. Dankzij een doelpunt van good-old Arjan Blom ver in de tweede helft van de verlenging schreef de ploeg van Marc Lobbert geschiedenis. Voor het eerst in haar 45-jarig bestaan speelt de hoofdmacht het komend seizoen in de Eerste Klasse. Een prestatie van jewelste, afgedwongen op het tandvlees en op pure karakter.

Rik Keijzer schoot in de verlenging Heino weer langs PH, op aangeven van Jesper Schokker.

De groenhemden hadden zich afgelopen donderdag al een goede uitgangspositie verworven door in eigen Heino (na een 1-0 achterstand) met 2-1 te winnen. Dat het daarmee geen gelopen race was, was iedereen wel duidelijk. Daarvoor waren de krachtsverschillen te klein en wist PH eerder in het seizoen Heino thuis al eens met 3-1 klop te geven.
Gesteund door drie volle bussen en tientallen auto’s met supporters begon Heino sterk aan de wedstrijd. Na een kwartier leek de zon ook figuurlijk te gaan schijnen toen aanvaller Robin Gerritsen Heino op een 0-1 voorsprong zette. Op dat moment was het aan PH om de aanval te kiezen, waarop de wedstrijd kantelde in een omgekeerde duplicaat van donderdag. Dit keer was het PH die de 0-1 achterstand omzette in een 2-1 voorsprong en daarmee een verlenging afdwong.

In de verlenging werd het peentjes zweten voor de Heinose formatie en supporters. Al na vijf minuten scoorde immers PH en moest Heino de inhaalrace inzetten. En met succes, met een belangrijke rol voor Jesper Schokker, waar de defensie van PH de handen vol aan had. In de tweede helft van verlenging was het Schokker die Rik Keijzer in stelling bracht om de gelijkmaker (van de verlenging) binnen te schuiven.
En terwijl vriend en vijand rekening hielden met een strafschoppenserie, knokten Heino (maar ook PH) op het tandvlees voor de ultieme zege. En het was uitgerekend Arjan Blom (die ook ook donderdag scoorde) die de beslissende treffer in de slotminuten binnenschoot.

De allerlaatste minuut was het nog een kwestie van billenknijpen, omdat PH nog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied mocht nemen, inclusief een herhaling… In Heino-kamp werd al verzucht: “Het zal toch niet….”.  En het gebeurde niet. Heino trok de zege over de streep, voltooide daarmee een huzarenstukje en ziet een fraai seizoen (en een knappe uitschakeling van SC Woezik) beloond met promotie. Geen derby’s tegen Wijhe, Overwetering en Lemelerveld, maar een droom van veel spelers, die in vervulling gaat: spelen in de Eerste Klasse.

De ploeg werd na afloop feestelijk binnengehaald met een rondtocht in een cabriobus in het centrum van Heino. En het bleef nog lang…