VV Heino: ‘Geen druk, maar dichtbij geschiedenis schrijven’

Voetballiefhebbers in Salland en omstreken hebben komende donderdag (Hemelvaartsdag) geen andere keuze dan de weg naar Sportpark de Kampen in Heino te maken. Het eerste elftal van de plaatselijke voetbalvereniging speelt dan namelijk het eerste duel van een finale-tweeluik tegen PH uit Almelo voor promotie naar de eerste klasse. ‘Het moet een groen-wit voetbalfeest worden’, laat Heino-voorzitter Peter Vervloet weten.

Na een knappe derde plaats in de competitie (2J) haalde Heino, op de laatste speeldag pas zeker, de nacompetitie voor promotie. Een mooie prestatie voor de ploeg van trainer Marc Lobbert aangezien men qua personele bezetting nogal wat verschuivingen had afgelopen seizoen. Zo ging verdediger Jorik Hollewand voor stage naar Azië, moest middenvelder Remco Beumer de eerste periode nog herstellen van een knieblessure en revalideerde Peter Gerritsen van een kruisband-operatie. Deze laatste speler kreeg onlangs tegen Wijhe’92 uit opnieuw een terugslag.

Gelukkig voor de groen-witten leden de resultaten er niet onder. Men bleef stabiel presteren en had absoluut recht op een ‘smakelijk toetje’. In deze seizoensverlenging trof men vorige week en afgelopen zondag het onbekende Woezik. Na achteraf bleek is dit een ambitieuze tweedeklasser uit Wijchen met de nodige (financiële) middelen om door te stoten naar de Hoofdklasse. De Sallanders lieten zich echter niet gek maken en wonnen, na 2-2 in het heenduel, op het eigen sportpark na een bloedstollende wedstrijd met 3-2.

Spelen voor promotie in de nacompetitie is sowieso een andere ervaring dan spelen tegen degradatie. De uitdrukking van ‘jager en prooi’ omschrijven misschien het beste deze ervaring. In de nacompetitieronde treft Heino echter geen ploeg die tegen degradatie uit de eerste klasse speelt. Toch spelen de groen-witten wel met een houding die hen geen extra druk van het ‘moeten’ oplevert. ‘Het zou prachtig zijn als het lukt, maar trots zijn we sowieso op de jongens en de staf’, vertelt Vervloet.

Grote bijkomstigheid is dat Heino in het verleden al viermaal in de nacompetitie (2005, 2006, 2007 en 2012) voor promotie naar de eerste klasse speelde. In 2012 was het komende tegenstander PH Almelo (destijds strijdend tegen degradatie uit de eerste klasse) die de Heinoërs over twee duels de baas was (2-0 en 3-3). Wanneer Heino het ditmaal wel weet te bolwerken kan men voor het eerst in de geschiedenis uitkomen in de eerste klasse.

PH Almelo angstgegner?
Wie de statistieken bekijkt ziet veel verliespartijen voor Heino de laatste drie jaar in zes ontmoetingen: 4x won PH Almelo, 1x gelijk en 1x winst Heino. Echter zal PH Almelo ook niet met een gerust gevoel naar Heino komen komende donderdag. De ploeg van trainer Mark Bolink verloor namelijk de laatste onderlinge ontmoeting met 4-2. In deze wedstrijd vielen liefst twee rode kaarten voor de Almeloërs. PH moest afgelopen zondag ook tot het uiterste gaan, getuige de verlenging en penalty’s die uiteindelijk werden genomen. Men was hierdoor beter dan Achilles’12 over twee duels.

Opmerkelijk is dat PH Almelo opvallend wisselvallige resultaten vertoonde in competitiewedstrijden. Met name de verliespartijen thuis tegen Wijhe’92 (1-3) en Overwetering (0-5) zijn opmerkelijk te noemen. PH is dus thuis te ‘kraken’ door Sallanders. Een grote wens van de Heinoërs in ieder geval! ‘Maar eerst aanstaande donderdag het sprookje in Heino een zet in de goede richting duwen’, besluit Vervloet realistisch.

Scheidsrechter aanstaande donderdag is de heer Kroesen (i.s.m. twee KNVB-grensrechters). Aanstaande zondag staat het duel onder leiding van de heer Veekamp (i.s.m. twee KNVB-grensrechters).

Foto: Jesper Schokker bracht Heino afgelopen zondag op 3-1 tegen Woezik. (Foto: Ivo Nijboer)