VV Heino en Wijhe’92 delen de punten: 0-0

Op papier was het een mooi affiche: de streekderby in de tweede Klasse tussen VV Heino en Wijhe’92. Na negentig minuten voetballen was eenieder het erover eens dat het derbygevoel met alle sentimenten die daarbij horen het publiek niet kon verwarmen. Het resultaat was een doelpuntloos gelijk spel, waarbij vooral Heino de handen moest dichtknijpen. Aan de andere kant kan ook de ploeg van trainer Peter Jansen (Wijhe) niet ontevreden zijn. In de slotminuten kreeg Heino-invaller Hidde Smeenk nog twee fraaie kansen om ook de twee andere wedstrijdpunten te stelen. Smeenk miste ongelukkig, waardoor de puntendeling onafwendbaar was. Het jaarlijkse Crazy Sunday-feest bleef daardoor beperkt tot binnen de muren van de kantine…

In de eerste helft waren beide ploegen uitstekend aan elkaar gewaagd. Wijhe speelde compact en met twee spitsen en daardoor vrij defensief en loerend op kansjes. Daartegenover stond een solide spelend Heino dat (met uitblinker Jorik Hollewand) als laatste man weinig tot niets weggaf. In combinatie met het gladde veld waren er weinig hoogtepunten op te tekenen. De enige kansen waren voor de ploeg van Marc Lobbert. In de 20-ste minuut rondde Robin Gerritsen een aanval vanaf links goed af, maar zijn inzet werd knap gepareerd door de uitstekende Wijhe-goalie Mario Heimeriks. In de 39-ste minuut was broer Wilco bijna succesvol, maar hij schoof de bal net naast.

De ommekeer in de wedstrijd kwam in de 52-ste minuut toen de ongelukkig fluitende scheidsrechter Laarhuis centrumverdediger Paul van Dijk een vrij onschuldige actie bestrafte met een gele kaart. Aangezien het diens tweede prent was, moest Van Dijk met rood van het veld. Deze fel bekritiseerde beslissing bracht de organisatie van Heino een stevige deuk toe, waardoor Wijhe’92 het overwicht overnam. Binnen twee minuten leidde dat tot een inzet van Tjidde Koopman die uit een schier onmogelijk hoek inschoot. De goed keepende Vastenavond liet zich echter niet verschalken. Wijhe’92 rook de kansen en zocht de aanval.  De roodhemden zochten daarbij veelvuldig de hoge bal, die steevast in de handen van Vastenavond belandde.

In de 75-ste minuut was de beste kans nog voor Wijhenaar Bas Mulder, maar alleen voor Vastenavond knalde hij hoog over. In de slotfase bleef Wijhe aandringen zonder echt gevaarlijk te worden en probeerde Heino, regelmatig geïrriteerd door dubieuze beslissingen van de arbiter, met inzet en motivatie de schade te beperken. Het lukte. Met in de slotminuten nog de kans om de overwinning te stelen. Gezien de gehele wedstrijd zou dat echter teveel zijn geweest. Beide ploegen kunnen leven met de brilstand.

Foto’s: Ineke van Wijhe