Bekerfinale: Tweede maal PEC Zwolle? Of een Lemelervelder?

Één ding is zeker: aanstaande zondag wordt in de Rotterdamse Kuip in ieder geval de KNVB-beker uit de Randstad meegenomen. Wordt PEC Zwolle voor de tweede maal op rij winnaar? Of gaat de beker verder naar het Noorden en wordt het FC Groningen dat de beker meeneemt?

Lemelervelder Maikel Kieftenbeld is de aanvoerder van de Groningers. De middenvelder kwam via de jeugdopleidingen van vv Lemelerveld en FC Twente in 2008 bij GA Eagles. Kieftenbeld (24) werd in 2010 opgepikt door FC Groningen. De Noorderlingen werden in hun geschiedenis nooit landskampioen en speelden slechts eenmaal eerder de bekerfinale. In 1989 verloor men de bekerfinale roemloos van PSV (4-1). Voor PEC Zwolle is het de derde bekerfinale. Na de finalewinst (Ajax, 5-1) vorig seizoen werd in 1977 de finale verloren van FC Twente (3-0, na verlenging).

PEC Zwolle wordt vergezeld door duizenden supporters op jacht naar de tweede bekerwinst in de clubhistorie. Zeker 250 bussen vertrekken vanuit het Oosten richting Rotterdam. Verwacht wordt dat FC Groningen minimaal met hetzelfde aantal toeschouwers richting Rotterdam komt.

In de voorgaande rondes won FC Groningen van: Barendrecht (1-4), Flevo Boys (1-8), FC Volendam (3-0), Vitesse (4-0) en Excelsior (3-0). PEC Zwolle wist de volgende ploegen te verslaan: FC Oss (3-2), HHC (6-1), VVV (0-1), Cambuur (2-3, nv) en FC Twente (1-1, ns).

Op de officiële persconferentie in Zeist liet FC Groningen-trainer Van De Looij weten: ‘We zijn in staat om op meerdere manieren te spelen, maar het gaat zondag maar om één ding en dat is de uitslag.’ Collega aan de andere zijde Ron Jans: ‘Ik geniet nu meer van de voorbereiding op de finale dan vorig jaar. Wat ik echt verwacht is dat de supporters van beide ploegen goed met elkaar omgaan en er samen een feest van gaan maken.’ Jans was zelf acht jaar hoofdtrainer van FC Groningen.

Bij PEC Zwolle is Maikel van der Werff niet inzetbaar vanwege een schorsing. De naar Vitesse vertrekkende verdediger wordt naar alle waarschijnlijkheid vervanger door Trent Sainsbury. Verder is de selectie van Jans, op de langdurig geblesseerde Karagounis na, geheel fit. De Groningers kennen helemaal geen hinder van blessures of schorsingen.

Mocht de beker door PEC Zwolle worden gewonnen dan wordt deze uitgereikt door de vader van Ron Jans. Bij FC Groningen reikt bij winst oud-speler Erwin Koeman de beker uit.

Scheidsrechter aanstaande zondag is de heer Liesveld.

BEKERFINALE 2015: PEC Zwolle-FC Groningen, zondag 3 mei 18.00u

Foto: Twitter @kuiperj (vlnr: Ron Jans, Bram van Polen, Maikel Kieftenbeld en Erwin van de Looij)