Vlemmings nieuwe trainer GA Eagles

Oog en koestering voor traditie en historie, maar ook durven te vernieuwen en innoveren. Sinds zijn aanstelling heeft Dennis Bekking gewerkt aan een overkoepelend en vernieuwd technisch beleidsplan van Go Ahead Eagles. Hierin staan innovatie, (talent)ontwikkeling en het naar een hoger plan brengen van het topsportklimaat centraal. Een belangrijke stap hierin is de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer: Leon Vlemmings. Hij tekent voor twee jaar in Deventer.

Leon Vlemmings (47) werkte in het verleden bij onder meer PSV, NAC Breda, AEK Larnaca, Feyenoord, Excelsior en de KNVB. Hij was in Nederland één van de eerste trainers van de nieuwe generatie, die vernieuwend en innoverend bezig ‘durfde’ te zijn op het gebied van bijvoorbeeld individuele ontwikkeling, digitale analyse en spelsystemen. Feyenoord haalde hem daarom in 2008 naar De Kuip en niet voor niets vroeg de KNVB hem vorig jaar om de hoogste trainerscursus, de Cursus Coaches Betaald Voetbal, te vernieuwen.

Broeit
Voor de ontwikkeling van de vernieuwde cursus sprak Vlemmings onder meer uitvoerig met topcoaches uit binnen- en buitenland. “Ontzettend leerzaam, ook voor mezelf natuurlijk.” Die bagage neemt hij – samen met de ervaring en expertise die hij opdeed als jeugdtrainer, assistent-trainer, hoofdtrainer en technisch directeur – nu mee naar Go Ahead Eagles. “Een geweldige club”, vindt hij. “Het stadion, de fans, het shirt, de historie. Een club die leeft, broeit en waar altijd iets gebeurt. Maar tijdens de gesprekken die ik heb gevoerd met de leiding van de club heb ik ook een goed beeld gekregen van de visie die er ligt. Een visie die helemaal aansluit bij mij als trainer en persoon: vernieuwen, durven, presteren, geen uitdaging uit de weg gaan.”

Uitdaging
Die eerste uitdaging – en tegelijkertijd ambitie van de club – is na de degradatie van dit seizoen terugkeren op het hoogste niveau. Hoe gaat Leon Vlemmings deze uitdaging aan? “Ik ben allereerst een bevlogen trainer. Veeleisend naar mezelf en mijn omgeving. Ik houd van hard werken. Het belangrijkste is dat er een team staat waar supporters zich in herkennen. Zij moeten worden vermaakt op een manier die hoort bij Go Ahead Eagles. Maar uiteindelijk gaat het in het voetbal om resultaat. Ik geloof dat dit bereikt kan worden door gericht te werken aan de ontwikkeling van het team én het individu. Daar kan ik echt van genieten: mensen helpen te groeien. In mijn tijd bij Feyenoord waren jongens als Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Georginio Wijnaldum mooie voorbeelden. Jongens die het – vooropgesteld – helemaal zelf hebben gedaan, maar waar je als trainer wel je steentje aan bij kan dragen door er intensief mee bezig te zijn.”

Stap
In breed comité is er onder aanvoering van technisch manager Dennis Bekking de afgelopen maanden met de nieuwe hoofdtrainer gesproken. “Die gesprekken bevestigden dat Leon naadloos aansluit bij onze visie en ambitie”, aldus Bekking. “Als geen ander is hij in staat om samen met ons het topsportklimaat bij de club naar een hoger plan te tillen. Leon heeft in het verleden bovendien meerdere malen aangetoond jonge spelers beter te kunnen maken. Hij is onderdeel van een nieuwe generatie coaches, maar beschikt wel al over een schat aan ervaring in allerlei functies. De aanstelling van Leon is een belangrijke stap op weg naar een nieuw Go Ahead Eagles op technisch vlak. Een Go Ahead Eagles dat oog en koestering heeft voor traditie en historie, maar ook durft te vernieuwen en innoveren.”

Bron: www.ga-eagles.nl