Necid stift PEC Zwolle naar nieuwe bekerfinale

Voor het tweede jaar op rij staat PEC Zwolle in de bekerfinale! De ploeg van trainer Ron Jans mag op herhaling in de Kuip, waar mijn vorig jaar Ajax op overtuigende wijze versloeg (5-1). In een halve finale die meer spannend was dan goed won PEC Zwolle in Enschede van FC Twente na een strafschoppenserie.

De eerste helft in Enschede kende twee ploegen die elkaar moesten verkennen. De grootste kans was vlak voor rust voor PEC Zwolle-aanvaller Saymak hij schoot echter recht op FC Twente-doelman Marsman. De Raalter goalie had even daarvoor Sonny Stevens vervangen. Stevens botste met PEC Zwolle-aanvoerder Van Polen net buiten het strafschopgebied halverwege de eerste helft. Stevens hield nog even vol, maar moest uiteindelijk vervangen worden.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld van de wedstrijd nauwelijks. Het was oud-Twente speler Wout Brama die de Grolsch Veste tot stilte maande toen hij tien minuten voor tijd de bal achter Marsman volleerde. De thuisploeg zette echter aan voor de slotfase van de reguliere speeltijd. Castaignos legde even later prima terug, waarna oud-PEC Zwolle speler Mokhtar van dichtbij kon scoren (1-1). Het had niet veel gescheeld of FC Twente had even daarna de 2-1 ook kunnen maken. Doelman Hahn voorkwam dat echter.

De verlenging kon deze bekeravond ook geen beslissing geven over welke ploeg uit Overijssel op 3 mei richting Rotterdam mocht reizen. Veel spanning, de nodige gele kaarten en weinig kansen. Een korte omschrijving van twee keer een kwartier verlengen.

In de strafschoppenserie begonnen de Zwollenaren met schieten en hadden zodoende het initiatief. Even dreigde het mis te gaan toen Thomas Lam zijn zwakke inzet door Marsman gekeerd zag worden. De FC Twente-doelman werd niet de held van de avond, na missers van Ebicilio en Schilder kon Necid met een prachtige stift de Zwollenaren voor het tweede jaar op rij naar de bekerfinale schieten.

In de finale ontmoeten de Zwollenaren de winnaar van het duel van morgen tussen FC Groningen en Excelsior.

Komende vrijdag speelt PEC Zwolle in de Eredivisie uit tegen koploper PSV.

FC Twente-PEC Zwolle 1-1 (0-0)

82′ 0-1 Brama
87′ 1-1 Mokhtar

Opstelling PEC Zwolle: Hahn, Van Polen, Van der Werff, Broerse, Van Hintum, Brama (109′ Lam), Rienstra (113′ Nijland), Saymak, Drost, Thomas (94′ Lukoki), Necid.

Foto’s: Johan Wolff