De voetbalcompetitie voor amateurs loopt ook in Salland tegen het einde. Gesproken wordt over ‘de weken van de waarheid’. We zitten er middenin! Maar welke ploegen spelen er nog om de prijzen en welke ploeg moet nog vrezen voor degradatie? Wie kan er ‘freewheelen’?

Zaterdagvoetbal

In de tweede klasse H van het zaterdagvoetbal zijn de ploegen SV Nieuwleusen en ASC’62 verzekerd van nog een seizoen tweede klasse. OZC Ommen kan in theorie nog degraderen, maar heeft met nog twee wedstrijden te gaan, een voorsprong van vijf punten op een nacompetitieplek die dwingt tot een verlenging van het seizoen. OZC heeft nog wel een lastig programma, zo staat op de laatste speeldag de uitwedstrijd tegen ‘nacompetitie-concurrent’ ON Almelo gepland. De Ommenaren willen het daar niet op aan laten komen. Daarom moet zaterdag over een week thuis worden gewonnen van Gazelle Nieuwland.

In de derde klasse D kende Blauw Wit’66 een moeilijke start, maar herpakte zich in de tweede periode. Koploper en inmiddels kampioen CJV’ers bleef de Holtenaren als enige voor in de tweede periodestand. Omdat de CJV’ers ook al de eerste periode won, nam Blauw Wit’66 de winst in de periode over, waardoor men nog in de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse mag spelen.

SC Lemele staat in de vierde klasse C op de tiende plek. De ploeg van Henri Zwinselman kent een kleurloos en wisselvallig seizoen. De ploeg voetbalt de laatste twee wedstrijden rustig uit.

Zondagvoetbal

Rohda Raalte mocht lang denken aan een plek in de top-3 van de hoofdklasse C. Echter na een nederlaag in Meppel tegen Alcides liet men in Raalte die hoop definitief varen. Aangezien UDI’19 dat onder Rohda Raalte staat de eerste periode won, is een plek in de nacompetitie voor promotie naar de Topklasse niet meer mogelijk met de vierde plaats die men op dit moment bezet.

In de tweede klasse J veroverde VV Heino onlangs de tweede periodewinst en speelt daarom over drie weken in de nacompetitie voor een plek in de eerste klasse. Wijhe’92 heeft nog een kleine kans op de derde periodewinst, maar moet dan sowieso de laatste twee wedstrijden winnen en is dan nog afhankelijk. Voor SV Heeten is het hard werken op dit moment. Dat doen de Heetenaren niet onverdienstelijk, getuige de 2-3 overwinning bij nummer twee Victoria’28 afgelopen weekend. De groen-witten kunnen de nacompetitie tegen degradatie zeker niet ontlopen en moeten zelfs vrezen voor directie degradatie. SV Vaassen en Markelo bezetten de plek van directie degradatie, maar hebben nog een inhaalwedstrijd tegoed. SV Vaassen staat één punt achter SV Heeten en Markelo op zeven punten van de Heetenaren.

Waar SV Heeten het zwaar heeft in de tweede klasse, kan VV Lemelerveld daar in de derde klasse B over meepraten. De Lemelervelders kunnen zich nog veilig spelen, maar kunnen ook nog rechtstreeks degraderen.  Met Heerde (21 punten) als nummer acht, gevolgd door EMMS (20 punten), Lemelerveld (19 punten, nacompetitieplek) en SV Zwolle (19 punten, directe degradatie) is er nog volop spanning de komende twee wedstrijden.

Koploper Overwetering (43 punten) en achtervolger ABS (41 punten) hebben een prima seizoen in de vierde klasse H, maar wie van beiden het kampioenschap naar zich toetrekt is nog altijd een vraagteken. Wie uiteindelijk tweede wordt, wacht nog een nacompetitieplaats. SV Haarle is uitgespeeld en blijft ook volgend seizoen vierdeklasser. Voor SV Raalte staat een groot deel van het seizoen al in het teken van voorkomen van het degraderen naar de vijfde klasse. De Raaltenaren staan op dit moment op een nacompetitieplaats die men tegen degradatie moet behoeden. Zich helemaal veilig spelen, kan SV Raalte op dit moment niet meer.

De klasse met de meeste Sallandse clubs is de vijfde klasse H. In die klasse werd afgelopen weekend het Ommense OVC’21 kampioen en promoveert. Zie ook ‘OVC’21 heeft het voor het grijpen’. Zeker is ook dat USV, dankzij de eerste periodewinst nacompetitie mag spelen. Voor Dalfsen (33 punten), Broekland (32 punten) en Holten (30 punten) blijft het hopen op een plek in nacompetitie voor promotie. Voor alle andere Sallandse clubs, inclusief Hoonhorst dat zich dit weekend veilig speelde, wacht er volgend seizoen een nieuw seizoen in de vijfde klasse.

Tenslotte weet VV Lettele in zesde klasse A al dat ze voor promotie in de nacompetitie mogen spelen. VV Vilsteren is dit ‘toetje ‘ echter niet gegeven.