21 december 2012 Lees Meer →

,,Toen ik mocht invallen ging mijn hart echt tekeer”

Ricardo Talu is geboren in Luanda in Angola en speelt vanaf zijn zestiende levensjaar in Zwolle. De nu 19-jarige verdediger is dit seizoen basisspeler bij Jong PEC Zwolle en maakte afgelopen zaterdag in de competitiewedstrijd tegen AZ zijn officiële debuut in het eerste elftal: ,,Deze invalbeurt was een geweldige ervaring die niemand mij meer afneemt.”

Debuteren tegen AZ
,,Eén dag voor de competitiewedstrijd tegen AZ kreeg ik te horen dat ik naar alle waarschijnlijkheid speelminuten zou krijgen”, vertelt Talu. De jonge verdediger, die op de bank moest beginnen, zag PEC Zwolle al snel op achterstand komen: ,,Toen wij met 0-2 achterstonden was ik even bang dat ik mijn debuut ging maken in een wedstrijd die we met 0-5 zouden verliezen.”

Een doelpunt van Denni Avdic bracht PEC Zwolle in de tweede helft echter terug in de wedstrijd: ,,Ik was al begonnen aan de warming-up en toen ik in de 69e minuut te horen kreeg dat ik mocht invallen ging mijn hart echt tekeer. Toen de stadionspeaker vervolgens mijn naam omriep dacht ik echt: ,,Dit is waar ik het allemaal voor doe”.”

Het shirt van Jozy Altidore
De 1-2 tussenstand werd uiteindelijk ook de eindstand, waardoor AZ de wedstrijd won. Na afloop van het duel ruilde Talu zijn shirt met AZ-aanvaller Jozy Altidore: ,,Ik wilde het debuutshirt eigenlijk voor mijzelf houden, maar toen Altidore naar mij kwam met de vraag of ik mijn shirtje wilde ruilen ben ik daar op teruggekomen. Hij vond me een sterke verdediger en zei dat ik zo door moest gaan.”

Spelen in Engeland
Voor dit seizoen had Talu zichzelf een aantal doelen gesteld: ,,Ik wilde een vaste waarde worden bij Jong PEC Zwolle, bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal komen en uiteindelijk speelminuten maken in het eerste elftal. Het is allemaal iets sneller gegaan dan ik had verwacht. Nu wil ik ervoor zorgen dat ik vast bij de wedstrijdselectie blijf en meer speelminuten in het eerste elftal ga maken.”

De grootste droom van de fysiek sterke verdediger is om in Engeland te spelen: ,,Ik hoop dat ik in de toekomst in Engeland kom te voetballen. Ik denk dat Engeland het beste bij mij past qua speelstijl.” Het grootste voorbeeld van Talu is Yaya Touré: ,,Ik ben net als Touré een middenvelder die prima achterin kan spelen. Ik hoop ooit net zo goed te worden als hij nu is.”

SportSport