BNR Nieuwsradio opende vandaag weer een dossier rondom Matchfixing. Deze keer liet men spelers en trainers aan het woord over het duel Telstar-FC Zwolle uit 1993. Het duel, dat destijds in 1-2 eindigde, werd onder zwaar verdachte omstandigheden afgewerkt. Volgens de gehoorde bronnen zouden Telstar-spelers op verlies van hun eigen club hebben gegokt.

Een van de bronnen die BNR opvoert, is huidig FC Groningen-trainer Robert Maaskant, die begin jaren ’90 voor FC Zwolle speelde: “Volgens mij kregen wij heel snel een rode kaart, waardoor we met tien man stonden. In de eindfase wonnen we die wedstrijd nog door een dubbele handsbal van linksback Mulder. Die maakte twee keer achter elkaar hands, zodat het erg duidelijk een penalty was. Vlak voor tijd schoot hij een bal, die naar onze mening ook naast geschoten had kunnen worden, in zijn eigen doel. Wij wonnen die wedstrijd toen verrassend.”

Daarnaast sprak de nieuwsradio met toenmalig assistent-trainer van FC Zwolle Bert van der Poppe: “Zo vreemd, dat je denkt: wat zijn zij aan het doen, dit heeft niks met voetbal te maken. Op een bepaald moment valt het toch op natuurlijk. Ik ben zelf ook voetballer geweest. Je merkt meteen dat het niet klopt.” Van Der Poppe gaat ook terug naar het moment waar Maaskant op doelt, de discutabele 1-2 in die wedstrijd: “Het ging heel vreemd. Keeper Nederburgh stond toen in het doel en toen werd die bal langs Nederburgh gespeeld, richting doel. Jan Nederburgh kijkt om en ziet die bal gewoon naast gaan. Toen kwam Jan Mulder met een hele lange sliding en die gleed ‘m eigenlijk zo het doel in.”

Vanuit verschillende bronnen van BNR, zowel openlijke als anonieme, vertelt men dat wedstrijden met name in de jaren negentig onder zware ‘gokdruk’ stonden. Anonieme bronnen vertellen dat er door spelers ook veel werd gegokt op eigen wedstrijden en er vaak een gevoel ontstond van ‘dit klopt niet’.

Dit ging vaak ook gepaard met grote spanningen in een selectie, bijvoorbeeld die van Telstar: “Er liepen bij Telstar jongens rond die ook in de gokwereld zaten. Er werd verdacht gedaan. Je zag nooit geld over tafel gaan, maar je wist dat het wel gebeurde. Een van de spelers werd bijna door z’n medespelers in elkaar getimmerd. Zo erg was het ”, aldus een anonieme bron.

 

Een mooi staaltje onderzoeksjournalistiek van BNR waardoor de verhalen over ‘matchfixing’ weer verder zullen oprakelen.

Vanavond is er in Zembla om 21.10u (ned. 2) ook een item over matchfixing te zien: ‘Gokken langs de lijn’.

 

Foto: www.rnw.nl