Sterk PEC op bezoek bij Go Ahead Eagles

Zondag staat de volgens schrijver Menno Pot meest grimmige en opgefokte derby van ons land weer op het programma. Hiermee doelt Pot op de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. Pot bezocht dit duel enkele jaren geleden in het kader van zijn boek De Derby. Of dat werkelijk zo opgefokt is laten we in het midden maar het is behalve de sentimenten vooral ook een duel om drie punten.

In de voorgaande negen eredivisie IJsselderby’s won Go Ahead Eagles vier keer, terwijl PEC slechts één keer won. Ook de doelsaldo statistieken worden gewonnen door Go Ahead, de Eagles zetten negentien treffers tegenover twaalf van PEC. De vorige editie op het hoogste niveau eindigde in een 4-1 overwinning voor de thuisploeg. Destijds kende Go Ahead vliegende start en kwam al na zes minuten op een 1-0 voorsprong. Tien minuten later kwam het op 2-0 en was het duel gespeeld.

Ron Jans zal zijn manschappen in de voorbereiding wijzen op de manier waarop PEC het toen weggaf. Foeke Booy, die in zijn verleden bij PEC nog tegen Go Ahead scoorde, zal het goede gevoel van het uitduel tegen Utrecht vast willen houden. Hij moet Schalk en De Sa missen wegens blessures. Jans moet het doen zonder sterspeler Saymak. Desondanks lijkt PEC de favoriet. Het staat met zestien punten op de derde plaats en slechts twee punten verwijderd van koploper PSV. Go Ahead loopt één op één met acht punten uit evenzoveel duels.

PEC lijkt op voorhand favoriet. De statistieken op een niveau lager zijn sterk in het voordeel van de bezoekers. Maar om er een cliché tegenaan te gooien, in een derby gelden andere wetten.

Scheidsrechter bij het duel is de heer Gözübüyük.

Go Ahead Eagles – PEC Zwolle. zondag 19 oktober aanvang 14.30u.