Richard Smit laat zich verrassen

De eerste keer … Voor veel momenten geldt de eerste keer (in het leven) als een spannend moment. Richard Smit is dit seizoen voor het eerst hoofdtrainer. De voormalig jeugdtrainer traint dit seizoen vierdeklasser SV Haarle. We gaan eens buurten bij de oefenmeester afkomstig uit Heino.

Voor het eerst hoofdtrainer, hoe bevalt dat?
Het bevalt zeer goed bij sv Haarle 1. Het grote voordeel van het hoofdtrainer zijn, is dat je zelf de touwtjes in handen hebt qua selectie. Ik ben niet meer afhankelijk van een andere hoofdtrainer en kan dus in positieve zin mijn eigen gang gaan. Tegelijkertijd moet er niet te zwaar worden gedacht over het hoofdtrainer zijn. Nu is het absoluut niet zo dat ik veeleisend ben en ik zal echt niet de clubcultuur overhoop halen, maar er zijn wel bepaalde wensen die ik kenbaar heb gemaakt.
Een voorbeeld hiervan is dat ik een gedeelte van de training wil kunnen beschikken over een heel veld. Dit is opgelost, doordat het 2e elftal een half uur later start, zodat ik ongeveer 45 minuten kan beschikken over een heel veld. Op deze manier kan ik zonder te veel eisen en aanpassingen toch dingen voor elkaar krijgen. Belangrijk is dat dit altijd in overleg gaat en dat ik rekening moet houden met de clubcultuur. Ik ben immers een passant en de club bestond al voor mijn komst en zal er nog zijn als ik weg ga.

Hiervoor was je jeugdtrainer bij vv Heino en trainde je het tweede elftal van Colmschate’33. Wat zijn grote verschillen?
Neem als voorbeeld de media aandacht. Ik heb radio-interviews met het lokale radiostation HOI FM van de gemeente Hellendoorn. Een interview met de krant Tubantia en natuurlijk de wekelijkse telefoontjes van de verschillende kranten na een wedstrijd. Bij de wedstrijden staan meer toeschouwers die ook allemaal een mening hebben en die ook zeker laten horen.

De kunst is wel om de gehele selectie (alle 16 spelers) erbij te houden en gemotiveerd te houden.
Het is niet de bedoeling om spelers twee wedstrijden achter elkaar op de bank te zetten, dus moeten er ook spelers bij het 2e elftal meedoen. Gelukkig is de samenwerking tussen de trainer van het 2e en mij zeer goed en komen we er altijd wel uit.

Wat voor club is SV Haarle?
SV Haarle is een typische dorpsclub. De vereniging is niet heel groot, dus is ook zeer afhankelijk van vrijwilligers. Mooi vind ik het om te zien dat meerdere voetballers zich ook op een andere manier inzetten voor de vereniging, bijvoorbeeld door een jeugdteam te trainen. Het is dan ook een hechte vereniging. Iedereen kent elkaar en dat schept een soort van familiegevoel binnen de club.
Dit is heel goed vind ik, en daardoor is het een gezonde ‘ons kent ons’ vereniging met een rotsvaste basis. Het is een behoorlijk jonge selectie die nog veel ruimte tot verbetering heeft. De jongens zijn leergierig en ik vind dat we nu al behoorlijke stappen aan het maken zijn. Wat mij wel opvalt, is dat de voetballers soms iets te timide zijn. Naar mijn mening zijn mijn spelers beter dan ze zelf beseffen. Wanneer ze meer uit hun schulp durven komen, kunnen er nog mooie dingen gebeuren dit seizoen.

Wat lijken je groeipunten en wat heeft je positief verrast in de selectie?

Groeipunten zijn zeker het worden van een ‘slimmer’ team. Hoe staan we positioneel verdedigend, hoe reageren we op de sterke punten van een tegenstander? Het tijd rekken of tempo maken op het juiste moment. De coaching en omschakeling, zowel verdedigend als aanvallend, zijn zwaar onderontwikkeld. We gaan hard aan de slag om het voor de jongens duidelijker te maken wat er per positie van hen wordt verwacht tijdens het aanvallen en tijdens het verdedigen.

Vorig seizoen zijn er 60 tegendoelpunten geïncasseerd en dat moet rigoureus verminderd worden.
Een positieve verrassing zijn de kwaliteiten op het moment dat wij aanvallen. We hebben een zeer bewegelijk middenveld met goede technische vaardige spelers. Daarnaast zijn de jongens, over het algemeen, conditioneel goed uit de zomerstop gekomen.

Hoe heb je de bekerwedstrijden ervaren? Met name die tegen Heeten en Lemelerveld?

In het bekertoernooi hebben we gewonnen van Daarle en verloren van Heeten en Lemelerveld.
De eerste wedstrijd tegen SV Heeten hebben we de nadruk gelegd op de verdedigende organisatie.
We waren, wegens vakantie van veel spelers, verre van compleet en hebben geprobeerd zolang mogelijk de ‘nul’ te houden. Tot aan de rust heeft Heeten eigenlijk niet op het doel kunnen schieten.
We stonden als een goed georganiseerd blok te verdedigen en konden de eerste 25 minuten ook aanvallend nog iets brengen. Nadat Heeten meer druk ging geven, kwamen we er zelf niet meer aan te pas en kwam de tegengoal na ongeveer 70 minuten voetballen. Uiteindelijk verloren we met 2-0. SV Heeten trof nog wel een paar keer de lat en paal, maar al met al was ik tevreden. SV Heeten speelde vorig seizoen immers nog in de 2e Klasse.

Tegen SC Daarle wonnen we met 4-0, waarin we wederom bewezen verdedigend goed te staan. SC Daarle heeft niet of nauwelijks op ons doel kunnen schieten.

De echte test kwam tegen Lemelerveld. Zij zijn immers gedegradeerd uit de derde klasse. We begonnen helaas zwak en stonden binnen 20 minuten met 0-2 achter. Vanaf dat moment waren wij de ploeg die bepaalde wat er gebeurde. Lemelerveld heeft sindsdien vooral achter ons aan gelopen en wij trokken via goed positiespel de wedstrijd naar ons toe. Dit leidde dan ook tot de verdiende 1-2 vlak voor rust. Na de thee hebben we het goede spel kunnen vasthouden, maar het doelpunt bleef helaas uit. Uiteindelijk scoorde Lemelerveld vlak voor tijd de 1-3 uit een counter.

Wat dacht je toen je hoorde dat jullie naar de Twentse klasse 4B gingen?

Op zich lijkt mij dit een leuke klasse, met veel onbekende clubs voor mij. Het voetbal schijnt iets fysieker te zijn, maar dat moet nog blijken. SV Haarle heeft al enkele malen het verzoek bij de KNVB neergelegd om in deze klasse te mogen uitkomen. Dit seizoen zal blijken of het beter is dan de klasse van vorig jaar. Op zich moet het niet uit maken en moeten we ons op onszelf blijven richten en onze eigen wedstrijden blijven voetballen.

Hoe schat je jullie kansen in 4B in?

Als ik kijk naar het niveau in mijn spelersgroep en iedereen blijft fit, dan kunnen we misschien verrassen in deze klasse. Vorig jaar is Haarle als negende geëindigd, dus ik stel met name het doel om hoger te eindigen. Wanneer de groep de stappen maakt in het tempo dat ze nu doen, dan kunnen we misschien wel richting de top 5 kijken. Alles heeft natuurlijk ook te maken met een beetje geluk. Ik laat me verrassen, want ik ken de tegenstanders in deze klasse ook niet.

Wat zijn jullie doelen voor komend seizoen?

Door de versterkte promotiemogelijkheden aan het einde van dit seizoen hopen we natuurlijk daarin een rol te kunnen spelen. Echter weet ik niet wat het niveau van de klasse is en waar wij staan. Na een wedstrijd of zes in het seizoen is het pas zinnig om hier antwoord op te geven. Doelen zijn makkelijk uit te spreken, maar er moet ook naar gehandeld worden. Dit betekent soms dat er keuzes en opofferingen moeten worden gedaan.

Voorlopig laat Smit zich nog verrassen met verdeeld succes. Met drie nederlagen en een overwinning thuis tegen De Lutte (3-1) zijn voor de oefenmeester de eerste stapjes als hoofdcoach gezet. Smit laat zich door SV Haarle positief verrassen. Andersom, zal de dorpsclub zich ook door Smit in positieve zin willen laten verrassen.

 

Foto: De selectie van SV Haarle seizoen 2012/2013. Trainer Richard Smit staat tweede van links.