Ondertekening van het contract van Richard Smit met SV Haarle (bron svhaarle.nl)

Als voetballer was hij honk- en rotsvast: Richard Smit (32) uit Heino. Grote kerel die hem uit het groen-wit van de plaatselijke VV Heino kon krijgen. Als trainer slaat hij inmiddels zijn vleugels wél verder uit en kijkt hij buiten de hekken van ‘zijn’ dorp Heino.

Het ooit zo roemruchte SV Colmschate ‘33, dat in de jaren negentig in hoofdklasse C speelde. De geel-zwarten troefden zelfs Rohda Raalte in 1998 nog een keer af in een onderling treffen om het kampioenschap van de eerste klasse. Datzelfde Colmschate staat nu vier klassen lager in de middenmoot van de vierde klasse. Hoofdtrainer en oud-profvoetballer Harry Decheiver traint het eerste elftal. Het tweede elftal wordt getraind door Heinoër Richard Smit.

Terug naar waar de trainerscarrière van Smit begon: VV Heino. Naast speler van het eerste elftal was Smit jarenlang ook actief als jeugdtrainer. Zoals het een goede dorpsclub betaamt dienen ook door de eerste elftalspelers vrijwillige werkzaamheden gedaan te worden, voor Smit werd dit de jeugd trainen. Toen Smit zelf training kreeg van Peter Reumer ging hij zelf ambitie tonen in het trainersvak.
“Ik was toen trainer van B2 en deed veel oefeningen die Peter Reumer bij ons (Heino1, red.) ook deed. Veel met de bal trainen en veel partijvormen. Dit zorgde bij mij als spelers, maar ook voor de jongens die ik zelf trainde voor veel spelvreugde.” vertelt Smit over deze periode. Het trainerschap kreeg ook een impuls door de cursussen die daarna gevolgd werden.
 TrainerCoach 3 werd behaald en TrainerCoach 2 is bijna afgerond.

Heino bleek echter niet heilig voor Smit: “Ik was enkele jaren in de jeugd met dezelfde lichting jongens meegegroeid en wilde een nieuwe uitdaging. Mijn ambities liggen bij het seniorenvoetbal. Bij VV Heino leek deze stap naar de senioren niet logisch, want dan zou ik mijn eigen kameraden gaan trainen. Toch was het vertrek bij VV Heino in het begin een teleurstelling: het was en is toch mijn club.”

De draad werd echter snel opgepakt en contacten werden gelegd met Colmschate. Daar traint Smit dit seizoen de tweede selectie. “Ondanks dat ik pas in december een nieuwe club moest zoeken voor het volgende seizoen, wat laat is in de trainerswereld, was ik blij met de kans die Colmschate me geboden heeft.” blikt Smit terug.

De resultaten vallen dit seizoen tegen. Colmschate 2 staat namelijk onderaan. Smit: “Je ziet de afhankelijkheid van het eerste elftal. Wanneer het eerste elftal soms acht spelers mist, kun je raden wat dit met mijn tweede elftal doet. We trainen af en toe met zes of acht spelers, dan is wedstrijdgericht trainen niet aan de orde. Ik kan er omheen draaien, maar het is niet wat ik er van verwacht had.”

Na de aankondiging van de ambitieuze Smit aan de technische commissie van Colmschate dat hij er na één seizoen mee zou stoppen, volgde waarschijnlijk één van de snelste trainersaanstellingen in de Sallandse trainerscarrousel. “Vrijdagavond stuurde ik een sollicitatiebrief naar SV Haarle.  Vervolgens werd ik de daarop volgende woensdag uitgenodigd voor een gesprek met de Technische Commissie, het bestuur en de leider van het eerste elftal. Die vrijdag zat ik met een deel van de spelersgroep om de tafel en op zaterdag tekende ik het contract voor het volgende seizoen. Met één week was het rond.”   

Smit kan de gesprekken met SV Haarle terughalen met de conclusie dat de juiste ‘klik’ met de club aanwezig is. “Van beide kanten is er een erg positief gevoel. Een dorpsclub ligt mij beter. De rust en de bereidheid bij de clubmensen geeft me een goed gevoel. Al sprak de ambitie bij Colmschate mij ook zeker aan.”

De kersverse vader tekent in Haarle voor één seizoen. Een seizoen waarin hij het maximale aan plezier en prestatie uit de groep wil gaan halen: “Verdere gesprekken met alle spelers volgen nog, maar ik heb er enorm veel zin in. Voor het eerst als hoofdtrainer aan het werk en ook nog bij een club die mij aanspreekt.”  

Loopbaan als trainer:

Seizoenen          2006-2011                          VV Heino                            (jeugdtrainer o.a. B2, B1 en A1)
Seizoen               2011/2012:                         SV Colmschate’33           (trainer 2e elftal)
Seizoen               2012/2013:                         SV Haarle                           (trainer 1e elftal)