Duizenden meters bekabeling en tientallen accesspoints beleefden tijdens de wedstrijd van PEC Zwolle – Vitesse met 9820 potentiële gebruikers hun vuurdoop. Ondanks talloze metingen, een uitgekiend netwerkontwerp en vele tests vooraf, blijft zo’n eerste keer toch altijd een spannend moment.

Het gratis toegankelijke WiFi netwerk heeft zich goed gehouden. PEC Zwolle heeft veel positieve reacties ontvangen en is trots als eerste Nederlandse club een dergelijk netwerk te hebben gerealiseerd, in samenwerking met netwerkprovider Zoranet.

Voorafgaand aan de start van de wedstrijd (19.45 uur) werd er door bezoekers vooral data geconsumeerd (= download). Daarna zie je de upload toenemen door creatie. Bezoekers maken foto’s en filmpjes en uploaden deze naar social media, zoals Twitter, Facebook, Pinterest en Whatsapp. Ook het verschil tussen de eerste en tweede helft is goed te zien. Een toch wat tamme eerste helft, wordt gevolgd door een dynamische tweede. Dat zie je terug in het dataverkeer, met pieken in de upload bij het doelpunt van Vitesse en de gemiste penalty in de laatste minuut.

Zoranet Free WiFi was de gehele wedstrijd stabiel en up. ,,Vooraf gekozen netwerkinstellingen zorgde met name na de rust een enkele keer voor wat stroperigheid tijdens piekmomenten, waardoor bepaalde toestellen moeizaam verbinding met het netwerk konden maken. Over de gehele wedstrijd bezien, zijn we echter tevreden met de performance. Het WiFi netwerk registreerde ruim 7000 unieke toestellen en bediende vaak vele duizenden gebruikers tegelijk. Aan de hand van de ervaringen van afgelopen weekend worden de netwerkinstellingen aangepast, zodat Zoranet Free WiFi de gehele wedstrijd snel blijft”, is de reactie van netwerkprovider Zoranet.

bron: PEC Zwolle