PEC Zwolle wint in Breda (0-2)

Met de eerste uitzege van het seizoen nestelt PEC Zwolle zich brutaal in de top van de eredivisie. De zege op NAC Breda (0-2) verdient niet de schoonheidsprijs, maar de trip is dankzij doelpunten van Bram van Polen (strafschop) en Mustafa Saymak meer dan de moeite waard. De zege bij NAC betekent dat PEC Zwolle de beste competitiestart in de eredivisie ooit heeft. ,,Heel tevreden, fantastisch resultaat”, zegt trainer John van ’t Schip.

In de eerste helft was het Mustafa Saymak (foto) die na vijf minuten al dichtbij een doelpunt was. Zijn poging van binnen het strafschopgebied werd nog geblokt door een NAC’er. Zwolle had het knap lastig met het spel van de thuisploeg, dat Zwolle het spel liet maken. Daardoor viel er qua kansen weinig te beleven. NAC had via Rai Vloet nog een behoorlijke, maar doelman Diederik Boer redde bekwaam. Na een half uur spelen kwam de wedstrijd wat meer los. Youness Namli zag zijn gekraakte schot op de paal belandden, terwijl aan de andere kant Thierry Ambrose te lang treuzelde en daardoor een kans aan zich voorbij zag gaan. Ver in blessuretijd van de eerste helft kwam Zwolle toch op voorsprong. Doelman Mark Birighitti wilde over de grond uitverdedigen en speelde de bal naar verdediger Menno Koch. Die hield geen rekening met Saymak, die hij met een arm vasthield. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof besloot tot het geven van een penalty, die door aanvoerder Bram van Polen feilloos werd benut. ,, Het moment van de penalty was cruciaal voor de wedstrijd”, vond Mustafa Saymak. ,,De eerste helft was van onze kant slecht, we vonden niet altijd de juiste oplossing”, vond trainer John van ’t Schip.

Direct na rust leek NAC Breda op gelijke hoogte te komen. Linskback Angelino stormde mee op naar voren en schoof de bal onder doelman Boer door. Scheidsrechter Van den Kerkhof keurde de treffer echter af wegens buitenspel, tot woede van het NAC-publiek. Het tweede bedrijf leverde een leuker schouwspel op, met kansen over en weer. Zo kon spits Piotr Parzyszek bijna zijn eerste competitiedoelpunt noteren, maar NAC-keeper Mark Birighitti keerde de kopbal. Ook NAC kreeg kansen, via onder meer Vloet, Ambrose en Koch, maar scoren lukte niet. Ook Zwolle (paal Saymak en Dekker naast) had nog enorme mogelijkheden, voordat Saymak vlak voor tijd voor de bevrijdende 0-2 zorgde. Daar ging een schitterende assist van Mokhtar aan vooraf. Na een bekeken lob schoot hij beheerst binnen. ,,Ik had er zelfs wel meer dan een mogen maken.” Daarna was Mokhtar nog dichtbij 0-3, terwijl NAC uit een vrije trap nog bijna scoorde. Van ’t Schip: ,,Uiteindelijk maak je een goede tweede goal. Daarvoor hadden we het al moeten afmaken.”

Volgende week zaterdag speelt PEC Zwolle een thuiswedstrijd in de competitie, ADO Den Haag is dan om 20.45 uur de tegenstander. Eerst wacht aanstaande dinsdag nog het bekerduel in het MAC3PARK stadion tegen Kozakken Boys (19.45 uur).

NAC Breda – PEC Zwolle 0-2 (0-1)

Tekst: www.peczwolle.nl