Voor PEC Zwolle is het belangrijk dat haar supporters in het IJsseldelta stadion een optimale beleving krijgen. Een storende factor voor de steeds groter wordende groep smartphone gebruikers is de geringe 3G dekking voor mobiel dataverkeer in de voetbalstadions. PEC Zwolle heeft daarom als eerste voetbalclub in Nederland ervoor gezorgd dat aan deze frustratie een einde komt.

Samen met haar ‘connectivity partner’ Zoranet uit Zwolle heeft de club in de afgelopen weken een WiFi netwerk aangelegd die op wedstrijddagen de bezoeker in de gelegenheid moet stellen om overal in het stadion optimaal gebruik te kunnen blijven maken van Twitter, Facebook en andere mobiele applicaties.

WiFi hotspots
,,We proberen onze bezoekers zoveel mogelijk service in het stadion te bieden”, aldus Edward van Wonderen, algemeen directeur van PEC Zwolle. ,,En daar hoort tegenwoordig draadloos internettoegang ook gewoon bij.  Juist in het stadion en tijdens de wedstrijd wil je via Twitter, Facebook of WhatsApp je ervaringen delen. Niets is zo frustrerend als dat niet kan. Daarom hebben wij een WiFi netwerk gerealiseerd dat op tribunes, in het Supporterscafé, in de diverse business ruimtes en in de persruimte bezoekers dezelfde mobiele ervaring biedt als buiten het stadion via 3G.” Ook Roy van Veen, algemeen directeur van Zoranet, is zeer content met de realisatie van het WiFi netwerk in het IJsseldelta stadion. ,,Zoranet beheert de netwerken van duizenden winkelbedrijven en ook daar zien wij WiFi steeds belangrijker worden. Ons succesvolle retailproduct hebben we de afgelopen jaren ontwikkeld met de medewerking van PEC Zwolle en dat maakt dit draadloze netwerk voor ons extra bijzonder.”

Eerste fase:
In de eerste fase van de uitrol is ervoor gekozen om de WiFi toegangspunten nog niet volledig open te stellen voor videodownload. De club wil de komende wedstrijden gebruiken om samen met Zoranet het basisgebruik op een wedstrijddag, waarbij er zo’n 10.000 bezoekers in het stadion zijn, te bepalen en welke bandbreedte er nodig is om alle bezoekers goed te bedienen. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een straalverbinding om deze bandbreedte te realiseren.

Tweede fase:
In de tweede fase zal het WiFi netwerk toegankelijk zijn via een gratis PEC Zwolle App, die de club aan het ontwikkelen is. Deze App moet de bezoeker naast toegang ook nuttige informatie geven over de wedstrijd, elftal en tegenstander. Daarbij zal de PEC Zwolle App zorgen voor de interactie tussen club en supporters.

Toekomst:
Het nieuwe WiFi netwerk heeft echter meer voordelen. Internationaal zijn veel stadions al voorzien van “Connected Stadium WiFi-technologie”. Exploitanten van een stadion kunnen hiermee eigen diensten gaan aanbieden en zo een nieuwe inkomstenbron aanboren. Zo is het mogelijk om specifieke bezoekersgroepen of kaarthouders  extra service toegang te geven tot een videodienst. Een bezoeker kan herhalingen en hoogtepunten van een wedstrijd opvragen. Ook kunnen statistieken getoond worden of bezoekers kunnen onderling communiceren via een sociale-netwerkdienst. Verder krijgen sponsors nieuwe mogelijkheden om hun advertenties te tonen.