PEC Zwolle was direct in de eerste competitiewedstrijd al van de ‘hatelijke’ nul punten op de ranglijst af. In het, op papier, lastige uitduel bij Roda JC werd verdiend één punt binnen gehaald door de mannen van Art Langeler. Aanstaande zaterdag om 19.45u staat de rentree in de Eredivisie op Zwolse bodem op het programma: PEC Zwolle- Vitesse. De Zwollenaren verloren nog niet eerder (op Eredivisie-niveau) van de Arnhemmers.

In de basisopstelling zal trainer Art Langeler geen aanpassingen doen ten opzichte van vorige week. Op de bank, mits de administratie richting de KNVB op tijd klaar is, wel een nieuw gezicht: Danny Wintjens. De doelman werd afgelopen donderdag voor één seizoen vastgelegd. Na verschillende doelmannen die stage hebben gelopen in Zwolle, heeft men eindelijk de gewenste derde doelman met de nodige ervaring. Tweede doelman Leon ter Wielen zal opnieuw op doel staan aangezien Diederik Boer de komende weken nog geblesseerd is (pols). Andere afwezigen zijn Olijve, Slot en Ketting. Allen zijn op de weg terug, maar zijn nog niet wedstrijdfit.

Geschiedenis
Van de spelers in het duel PEC Zwolle tegen Vitesse in 1979 zal doelpuntenmaker Rinus Israel vermoedelijk de meest bekende naam zijn bij de voetballiefhebber anno 2012. Door Israel en Koko Hoekstra leidde de Zwollenaren met 2-1 in het thuisduel tegen de Arnhemmers. Een eigen doelpunt van Carry Steinvoort zorgde alsnog voor de puntendeling (2-2). Vitesse was dit duel wel op voorsprong gekomen door Herman Gerdsen. Een seizoen later kon PEC Zwolle het opkomende Vitesse wel aan de zegekar binden. Twee doelpunten van Koko Hoekstra waren genoeg voor de 2-1 overwinning.

Na een lange periode zonder onderlinge competitieduels in de Eredivisie was het in 2002 weer ‘raak’. Een 1-0 thuisoverwinning in ‘Holland Casino Eredivisie’ door een doelpunt van Richard Roelofsen bracht FC Zwolle de drie punten. FC Zwolle bleef dat seizoen in de Eredivisie, waardoor een seizoen later nog een ontmoeting volgde. De editie van seizoen 2003/2004 eindige in 1-1. Ruud Knol maakte in de tweede helft het eerste doelpunt, clubicoon Albert vd Haar prikte vlak voor tijd de 1-1 binnen. In de Eredivisie verloor FC Zwolle of PEC Zwolle thuis nog nooit Vitesse.

 

Seizoen Thuis Uit Uitslag
78/79 PEC Zwolle Vitesse 2-2
79/80 PEC Zwolle Vitesse 2-1
02/03 FC Zwolle Vitesse 1-0
03/04 FC Zwolle Vitesse 1-1