De vierde zege in de zeventiende speelronde, de eerste sinds 28 oktober; AZ slaagde er zaterdagavond met de 2-1 bij PEC Zwolle eindelijk weer in een competitiewedstrijd te winnen. Jozy Altidore maakte beide Alkmaarse treffers en bracht zijn seizoenstotaal op elf.

In Zwolle werd de ploeg van trainer Gertjan Verbeek de helpende hand geboden. De verdediging van PEC, dat vier keer op rij niet had verloren, schutterde in de eerste helft en dat moest vooral Gerard Aafjes zich aanrekenen. Fouten van de vervanger van de geschorste Darryl Lachman werden door Jozy Altidore twee keer afgestraft. De Amerikaan begon het seizoen uiterst produktief, maar toen het kouder werd, kreeg Altidore het steeds moeilijker. Nu zaterdag het kwik weer enigszins klom, haalde de spits met treffers in de tweede en 32e minuut de dubbele cijfers, hij staat nu op een totaal van elf.

PEC Zwolle kon weinig indruk maken. Denni Avdic kwam telkens een stapte laat, Fred Benson speelde zwak. De defensie van AZ ondervond in de eerste helft nauwelijks problemen. Dat werd in het eerste kwartier na de rust anders. Nadat AZ had verzuimd het duel te beslissen toen Johann-Berg Gudmundsson naast schoot enAafjesgeluk had net niet in eigen doel te schieten, was één geslaagde actie van Benson (assist) en Avdic (kopbal) voldoende om de spanning terug te brengen.

Even hoopte het Zwolse publiek op een ommekeer in de wedstrijd, maar ook de goede invalbeurt van routinier Arne Slot kon daar niet aan bijdragen. Toen PEC een kwartier voor het einde met tien man kwam te staan, kon AZ de voorsprong rustig consolideren. Joey van den Berg trok bij een doorbraak van Altidore aan de noodrem, scheidsrechter Jochem Kamphuis trok rood.

 

 

PEC Zwolle – AZ 1-2

0-1 Altidore (2)

0-2 Altidore (33)

1-2 Avdic (56)

 

Arbiter: Kamphuis

Geel: Wijnaldum, Henriksen, Aafjes

Rood: Van den Berg (78)

 

PEC Zwolle: Boer, Olijve (Talu/69), Aafjes, Van den Berg, Achenteh, Drost, Broerse (Slot/46), Pluim, Avdic, Benson (Saymak/79), Mokhtar.

AZ: Esteban, Marcellis, Reijnen, Viergever, Wijnaldum (Gorter/81), Maher, Henriksen, Elm, Beerens, Altidore, Gudmundsson (Berghuis/86).

 

bron: ANP