PEC Zwolle verliest in eigen huis van Vitesse

PEC Zwolle heeft de eerste nederlaag van 2018 moeten incasseren. In eigen huis komt Zwolle twee fraaie treffers van Vitesse-spelers Bryan Linssen en Mason Mount niet meer te boven, ondanks een doelpunt van Younes Namli. ,,Op het moment dat je voor de 2-1 gaat, maken zij op fantastische wijze de 1-2. Het was daarna pompen of verzuipen. Tegen Groningen ging de bal er wel in, vanavond niet”, vertelt trainer John van ’t Schip.

Zwolle had het in de eerste helft bijzonder lastig met Vitesse. Zonder de geblesseerde Zwolse aanvoerder Bram van Polen, Ruben Ligeon debuteerde als linksback, waren het de Arnhemmers die de gevaarlijkste ploeg waren. Het leverde schietkansen op voor Bryan Linssen (redding Diederik Boer) en twee keer Mason Mount. Zijn eerste poging naast, terwijl hij een op een met Boer zijn meerdere erkennen in de Zwolse goalie. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Vitesse na een half uur spelen de leiding nam. Een voorzet werd door Linssen vakkundig meegenomen uit de draai en knap binnengeschoten. Aan Zwolse zijde vielen er weinig hoogtepunten te noteren. Alleen een vrije trap van Younes Namli, die recht op doelman Remko Pasveer afging. Bovendien moest debutant Ligeon met een blessure noodgedwongen naar de kant. ,,De eerste helft was duidelijk voor Vitesse. Wij kwamen niet in ons normale spel. In de rust hebben we het daarover gehad”, analyseerde Van ’t Schip.

Dat spelbeeld veranderde na rust, want Zwolle schroefde het tempo op en ging op jacht naar de gelijkmaker. Het leverde een overwichtje op en de 1-1. Namli besloot maar eens uit te halen en schoot verwoestend binnen. Het leek de opmaat naar misschien wel meer. Mustafa Saymak kwam oog in oog met doelman Pasveer, maar kon de bal niet meekrijgen. Ook een bal achter zijn standbeen langs ging er niet in. Daardoor kon het duel alle kanten op, met uiteindelijk Vitesse als de winnaar. Een vrije trap van Mason Mount ging, mede gedragen door de wind, zo de verre hoek in. ,,We gingen wat opportunistischer spelen, daardoor kwamen we eerder aan voetballen toe”, vond Mustafa Saymak. In de slotfase leidde het nog tot een enorme flipperkastsituatie, maar gescoord werd er niet meer.

Komende woensdag speelt PEC Zwolle de kwartfinale van de Toto KNVB-Beker in Alkmaar. Om 18.30 uur wordt er afgetrapt tegen AZ.

PEC Zwolle-Vitesse 1-2 (0-1)
30′ 0-1 Linssen 0-1
58′ 1-1 Namli 1-1
76′ 1-2 Mount 1-2

Opstelling PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Marcellis, Sandler, Ligeon (40. Freire), Dekker, Thomas, Namli, Saymak (83. Parzyszek), Mokhtar, Ondaan (63. Nijland)

Bron: www.peczwolle.nl